Digitalisering

De digitaliseringsgolf die zich inzet, zowel in ons dagdagelijks leven, alsook op onze arbeidsmarkt, zorgt voor nieuwe uitdagingen met betrekking tot het bijschaven van digitale skills én het hebben van toegang tot hardware. De Vlaamse overheid lanceert verschillende projectoproepen om Lokale Besturen te ondersteunen.

Gemeente Zonder Gemeentehuis

Burgers en ondernemers verkiezen een gemeente die de klok rond online bereikbaar is. Waar ze met een klik op de muis hun dossier inkijken en transacties uitvoeren. Waar ze een persoonlijk gesprek voeren via videochat. Zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, zonder gedoe. Maar waar ze ook altijd welkom zijn op het gemeentehuis wanneer ze dat wensen.

Digibank

Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting ervaren mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken. Zo hebben mensen in een kwetsbare positie een ongelijke toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. De Vlaamse overheid wil kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf door de oprichting van Digibanken.