Het onderhoud van waterhydranten – dit zijn de ‘kranen’ in het openbaar domein die door de brandweer gebruikt kunnen worden voor het blussen – is sinds oudsher een opdracht van de gemeente. Dit onderhoud bestaat vooral uit het zichtbaar houden van de waterhydrant en het uitvoeren van een beperkte controle om na te gaan of deze hydrant nog steeds bruikbaar is.

Vroeger werd deze opdracht in de gemeente uitgevoerd door brandweerlieden, die toen nog deel uitmaakten van het gemeentelijke brandweerkorps. Toen de hulpverleningszone Westhoek in 2015 werd opgericht, verlieten deze brandweerlieden onherroepelijk de gemeentelijke structuur, waardoor er zich een probleem stelde voor de uitvoering van deze opdracht.
Sindsdien werd gezocht een oplossing om de uitvoering van deze opdracht in samenwerking met de sociale economie uit te voeren. Op deze manier kon worden gegarandeerd dat een stuk tewerkstelling in de streek behouden bleef.

Sinds eind 2017 werd de uitvoering van dit onderhoud toegewezen voor de IWVA-gemeenten (Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en een deel van Diksmuide) ‘Interwest’ in Veurne gevestigd. De overige Westhoekgemeenten werken samen met de drinkwatermaatschappij ‘de Watergroep’. Voor deze gemeenten werd de opdracht toegewezen aan het in Ieper gevestigde ‘Westlandia’.