Het Regionaal Sociaal Beleid in de Westhoek
Binnen het beleidsdomein Sociaal Beleid van DVV Westhoek wordt ingezet op samenwerking tussen lokale besturen, publieke en private welzijns- en zorgactoren uit de Westhoek. Het betreft intergemeentelijke en intersectorale samenwerking die de missie heeft om:
…op niveau van de Westhoek een kwalitatief en toegankelijk welzijns-, hulp- en dienstverleningsaanbod te garanderen voor alle inwoners waarbij er extra aandacht gaat naar de meest kwetsbaren. Op deze manier kunnen inwoners een menswaardig, kwaliteitsvol leven leiden en wordt de toegang tot de sociale grondrechten [1] gewaarborgd
[1] Art. 23 en 24 van de Belgische Grondwet
Doelstellingen, acties en projecten
De lokale besturen en de andere partners uit de streek bepalen mee de thema’s waarrond actie kan genomen worden. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met Vlaamse Beleidsprioriteiten, beleidsmaatregelen en projectoproepen van het Departement Zorg. De uitvoering van acties gebeurt steeds in samenwerking met de lokale besturen en eventuele andere partners.
Gezien het de missie is om op niveau van de Westhoek een hulp- en dienstverleningsaanbod te voorzien zodat de sociale grondrechten van inwoners gewaarborgd worden, wordt een beleidsnota vormgegeven obv de vijf sociale grondrechten van mensen. Deze vormen de kapstokken voor de doelstellingen, acties en projecten die kunnen opgestart worden met ondersteuning vanuit DVV Westhoek meer specifiek vanuit het domein Sociaal Beleid.
De beleidsnota voor de nieuwe legislatuur kan HIER geconsulteerd worden. De nota bevat een overzicht van doelstellingen, acties en projecten die kunnen gerealiseerd worden in de volgende beleidsperiode 2026 – 2031. De beleidsnota is niet limitatief en is dynamisch. Afhankelijk van nieuwe projectoproepen die gelanceerd worden door hogere overheden én die passen in de missie en visie, kunnen nieuwe doelstellingen, acties en projecten toegevoegd worden.
Aansturing
Er is een welzijnscoördinator actief die zich toespitst op de welzijnsthema’s urgent voor de streek.
De welzijnscoördinator kan verschillende “rollen” opnemen:
- de regierol voor het sociaal beleid en welzijnsbeleid van de Westhoek, dit met respect voor de identiteit van elke partner die betrokken wordt. Het netwerk van publieke en private actoren uit de hulp- en dienstverlening van de Westhoek wordt uitgebouwd om te komen tot een complementair aanbod aan lokale en regionale sociale hulp- en dienstverlening in de streek.
- de vertegenwoordiger van de regio Westhoek op fora (provinciaal, Vlaams, Federaal) inzake sociaal beleid en voorzien van terugkoppeling over nieuwe beleidsevoluties.
- de projectcoördinator om zo innovatie en experimenteerruimte te implementeren in de streek.