Organisatienetwerk 4de pijler Westhoek
Europa WSE investeert in de opstart van 18 regionale organisatienetwerken waarin lokale besturen en organisaties samen leren en samen acties opzetten rond de 4de pijler inburgering of het participatietraject voor nieuwkomers/inburgeraars. Het participatietraject moet nieuwkomers in Vlaanderen de kans geven om hun sociaal netwerk te versterken en verbreden door bijvoorbeeld samen met een buddy op pad te gaan, zich in te zetten als vrijwilliger of een kennismakingsstage te doen in een organisatie of bedrijf. Ook het oefenen van het Nederlands staat tijdens het participatietraject centraal.
Sinds begin 2024 wordt uitvoering gegeven aan het Europa WSE-project 41 ‘Regionale organisatienetwerken’. Het project wordt gefaciliteerd door de Dienstverlenende Vereniging Westhoek. DVV Westhoek staat in voor het financieel beheer en de personele inzet van 2 VTE netwerkcoaches. Gedurende 24 maanden ontvangt DVV Westhoek hiervoor financiële steun.
De ambitie van het organisatienetwerk 4de pijler Westhoek is om een ruim intergemeentelijk én intersectoraal partnerschap te vormen. Daarin zijn lokale besturen, welzijnsactoren, tewerkstellingsactoren, vrijetijds- en sportactoren, cultuuractoren, vrijwilligersactoren,… vertegenwoordigd. Allen hebben of kunnen zij een divers en kwalitatief aanbod aan participatie- en netwerktrajecten ontwikkelen en good practices uitwisselen zodat er voor elke kwaliteit, elk talent en elke interesse aanwezig bij nieuwkomers en inburgeraars een gepast participatietraject gecreëerd wordt.
Vier kernprincipes zijn daarbij zeer belangrijk:
- Nabijheid centraal: nieuwkomers moeten hun traject zo dicht mogelijk bij hun leefomgeving kunnen uitvoeren
- Landelijkheid en kleinschaligheid als kracht van inclusie en integratie: het landelijke karakter van de regio met dorpen waar iedereen, iedereen kent. Waar er geen echte buurten zijn waar culturele gemeenschappen zich clusteren, bieden heel wat opportuniteiten voor inclusie
- Een ‘kameleonnetwerk’: het aanbod wordt continue aangepast, aan de situatie van de nieuwkomers en inburgeraars, om hen zo een warm beeld te geven van onze samenleving en hen een goede indruk bij te brengen van ‘onze warme Westhoek’.
- We zijn allemaal mensen: elk individu is belangrijk, waarbij niet langer gefocust mag worden op ‘het anders zijn’, maar op de persoon erachter.
Het organisatienetwerk Westhoek heeft in 2024 ook door middel van co-creatiesessies werk gemaakt van een dynamisch actieplan regio Westhoek. Dit actieplan werd door Europa WSE begin oktober 2024 goedgekeurd. Hierdoor worden door Vlaanderen en Europa tot en met 2026 financiële middelen beschikbaar gesteld aan het organisatienetwerk Westhoek om de acties uit het Actieplan te financieren.
Aansturing
De stuurgroep bestaat uit afgevaardigden uit het ruime ‘Organisatienetwerk 4de pijler Westhoek’. De stuurgroep is de procesbewaker van het project en heeft een initiërende, signalerende en op doelstellingen bijsturende rol.
Deze stuurgroep komt frequent samen (minstens 4 x per jaar) met volgende focus:
- klankbord voor de netwerkcoaches;
- methodische ondersteuning ikv inventarisatie, mapping, evaluatie governancestructuur, bijsturingen waar nodig;
- ondersteuning bij de opmaak van de (ESF)voortgangs- en financiële rapportage en monitorring
- advies mbt de projectideeën om aanbod te creëren/te ontsluiten
- evaluatie van de samenwerking;
- behandelen van signalen omtrent belemmerende factoren in de samenwerking;
- opmaak actie- en communicatieplan