Vrijdag 18 januari 2019 kwam Westhoekoverleg voor het eerst bijeen in zijn vernieuwde samenstelling. Op het burgemeestersoverleg werden vijf nieuwe gezichten verwelkomd: Emmily Talpe (burgemeester Ieper), Bram Degrieck (burgemeester De Panne), Lieven Vanbelleghem (burgemeester Langemark-Poelkapelle), Karolien Damman (burgemeester Kortemark). Het vijfde ‘nieuwe’ gezicht is voormalig voorzitter van Westhoekoverleg Joris Hindryckx (burgemeester Houthulst) die zich helaas moest verontschuldigen.

Voor het eerst in lange tijd schoven er terug twee ‘streekgedeputeerden’ mee aan de vergadertafel: Sabien Lahaye-Battheu en Jurgen Vanlerberghe. Het is immers een gebruik in de schoot van het Westhoekoverleg om de provinciale gedeputeerden die afkomstig zijn uit de Westhoek mee uit te nodigen op het Westhoekoverleg.

Diverse punten stonden op de agenda: een evaluatie van het eerste werkingsjaar ‘1 gezin, 1 plan’ omtrent de verbeterde toeleiding van jongeren tot de hulpverlening, een evaluatie van het eerste werkingsjaar ‘wijk-werken’, de opvolger van ‘pwa’ die sinds 2018 op Westhoekniveau georganiseerd wordt, en de verdere uitbouw van ‘uitpas Westhoek’ in de regio.

De vergadering ging echter van start met de nieuwe samenstelling van het ‘dagelijks bestuur’ en de aanduiding van de voorzitter. Christof Dejaegher (burgemeester Poperinge) keert terug als voorzitter en zal in het dagelijks bestuur bijgestaan worden door Lode Morlion (burgemeester Lo-Reninge), Geert Vanden Broucke (burgemeester Nieuwpoort) en Emmily Talpe (burgemeester Ieper). Voor deze vernieuwde samenstelling werd rekening gehouden met de regionale spreiding, het evenwicht tussen grote, kleine en kustgemeenten en de partijpolitieke evenwichten in de schoot van het Westhoekoverleg. Na drie jaar zal Emmily Christof opvolgen als voorzitter van Westhoekoverleg.

Westhoekoverleg 2019-2024, v.l.n.r. Patrick Lansens (Koekelare), Lode Morlion (Lo-Reninge), Marc Lewyllie (Heuvelland), Lies Laridon (Diksmuide), Christof Dejaegher (Poperinge), Geert Vandenbroucke (Nieuwpoort), Emmily Talpe (Ieper), Bram Degrieck (De Panne), Dirk Sioen (Zonnebeke), Karolien Damman (Kortemark), Geert Sanders (Directeur WVI), Peter Roose (Veurne), Sandy Evrard (Mesen), Lieven Vanbelleghem (Langemark-Poelkapelle), Stefan Depraetere (Directeur Ieper), Dieter Hoet (Coördinator Westhoek), Gerard Liefooghe (Alveringem)

Op de bijeenkomst van Westhoekoverleg van 18 januari 2019 werd tijd genomen om afscheid te nemen van afgetreden burgemeesters (v.l.n.r.) Alain Wyffels (Langemark-Poelkapelle), Toon Vancoillie (Kortemark) en Jan Durnez (Ieper). Uiterst rechts Dieter Hoet (coördinator Westhoek)