West-Vlaamse voedseldistributieplatformen en speelgoedspecialist Dreamland slaan de handen in elkaar om ook non-food producten van de afvalberg te redden

West-Vlaanderen telt verschillende voedseldistributieplatformen. Foodsavers Westhoek, Food Act 13 en Foodsavers regio Middenkust zamelen kwalitatieve voedseloverschotten in bij lokale supermarkten, landbouwers, voedingsbedrijven en herverdelen deze naar mensen die het met minder moeten doen. Enkele West-Vlaamse voedseldistributieplatformen gaan nu nog een stapje verder en richten zich voortaan ook op het inzamelen en herverdelen van non-food producten in samenwerking met speelgoedretailer Dreamland.

De eindejaarperiode komt eraan: koelkasten worden rijkelijk gevuld met heerlijk eten, thuis wordt een gezellige sfeer gecreëerd en heel wat pakjes verschijnen onder de kerstboom. Voor veel gezinnen is deze feestelijke periode in tijden van economische crisis echter niet zo vanzelfsprekend. 1 op 5 kinderen in ons land leeft namelijk in armoede. Voor hen liggen er vaak geen cadeautjes onder de kerstboom. Specifiek voor die kinderen uit kansarme gezinnen, willen de West-Vlaamse voedseldistributieplatformen nu extra de handen uit de mouwen steken.

Foodsavers Westhoek, het voedseldistributieplatform van de Dienstverlenende Vereniging Westhoek, greep na contact met Colruyt Group de kans om in te stappen in een proefproject met Dreamland, de speelgoedspecialist van de retailgroep. Het doel is om samen geretourneerde producten van de afvalberg te redden en zoveel mogelijk gezinnen die het moeilijk hebben een handje te helpen tijdens de feestdagen. Hiervoor werden de krachten gebundeld met de collega’s van Food Act 13 en Foodsavers Regio Middenkust en met InterWest, een maatwerkbedrijf uit Veurne.

Bij Dreamland vinden we het belangrijk dat ieder kind magische feesten kan beleven. Onze nieuwste samenwerking met de Foodsavers van West-Vlaanderen is er eentje waar we bijzonder trots op zijn. Dankzij hen kunnen we via een doordachte manier onze klantenretours een tweede leven geven en ze tot bij gezinnen die het moeilijker hebben brengen. Het is in feite een dubbele win: we redden bijna 90 procent van onze retours van de afvalberg én kunnen heel wat kinderen blij maken.

 Veerle De Witte, Directeur Dreamland

De geretourneerde artikelen worden bij Dreamland te Laekebeek opgehaald met de vrachtwagen van InterWest. Het gaat over producten zoals speelgoed, schoolgerief, knuffels,… Alles wordt gesorteerd, getest en indien mogelijk hersteld. Daarna verdelen de drie voedseldistributieplatformen het kwalitatieve speelgoed via hun lokale armoedeorganisaties aan kansarme gezinnen. Dit betekent een logistieke efficiëntiewinst voor alle partijen.

De Foodsavers initiatieven in West-Vlaanderen werken samen voor de logistieke organisatie en delen expertise. Door op provinciaal niveau een aanbod aan voedsel en andere materiële hulp te creëren, zorgen de organisaties er samen voor dat mensen die het financieel moeilijker hebben, zeker ook in deze eindejaarperiode, niet in de kou blijven staan!

Meer info?

Dienstverlenende Vereniging Westhoek – Foodsavers Westhoek
Aster Ketels (tel. 051 970 405 – e-mail aster.ketels@dvvwesthoek.be)