Ben je benieuwd naar wat zich achter de schermen van het archief afspeelt? Op Erfgoeddag, zondag 21 april, wijst de Intergemeentelijke Archiefdienst Westhoek je de mooiste, oudste en interessantste stukken aan in de archieven van Lo-Reninge en Veurne.

Erfgoeddag is de hoogdag voor het cultureel erfgoed. Op zondag 21 april kan je op honderden plaatsen in Vlaanderen en Brussel terecht om erfgoed te ontdekken. In 2024 staat Erfgoeddag in het teken van het thema ‘thuis’. Sinds 2023 is de intergemeentelijke archiefdienst ‘thuis’ in negen lokale besturen in de Westhoek. De archiefdienst ontvangen je voor de gelegenheid graag in de depots van Lo-Reninge en Veurne.

Lo-Reninge

Op de bovenverdieping van het administratief centrum van Lo-Reninge wordt sinds 2011 het stadsarchief van de stad Lo-Reninge bewaard. Je vindt er informatie over Pollinkhove, Noordschote, Lo en Reninge. Alle documenten afkomstig uit de stadsadministratie krijgen er minstens tijdelijk een bewaarplek. Benieuwd wie in 1850 in jouw huis woonde? Of wat je over jouw familieleden in het archief kan terugvinden?

Rondleidingen in Lo-Reninge:

Veurne

Het stadsarchief van Veurne bewaart een schat aan informatie, de oudste stukken dateren zelfs uit de 14de eeuw! Tijdens een rondleiding neemt de archiefdienst je mee langs enkele schatten uit het archief, gelinkt aan wonen en leven in de stad. Daarnaast nemen we ook een kijkje in de verschillende archiefdepots.  Aanvullend kan je terecht op de historische boekenverkoop. Het stadsarchief herbestemt momenteel een verzameling 19de-eeuwse boeken die niet thuishoren in de collectie van de stad. Geef jij ze een nieuwe thuis?

Rondleidingen in Veurne: