Het regionaal organisatienetwerk in de Westhoek, opgestart naar aanleiding van de toevoeging van een vierde pijler aan het inburgeringstraject van nieuwkomers, organiseerde op 5 december een geslaagde kick-off. Na een verwelkoming werd het evenement ingedeeld in drie onderdelen: een toelichting door het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII), inspirerende voorbeelden uit de regio en de presentatie van het actieplan door de netwerkmedewerkers. 

Tijdens de presentatie door AGII werd het inburgeringstraject toegelicht en kwam een trajectbegeleider aan het woord. Vervolgens werden inspirerende voorbeelden gedeeld, waaronder de buddywerking van De Panne, Bosbabbels van Avansa Oostende-Westhoek, de werking van De Wissel in Ieper, en een video van Argos vzw. Aansluitend werd het actieplan voor de Westhoek gepresenteerd. 

Na de afsluitende sessie kregen de ongeveer 40 deelnemers de kans om hun ideeën en ervaringen uit te wisselen tijdens een netwerkmoment. 

Het actieplan

Het actieplan dat werd opgemaakt in samenwerking met de partners van het organisatienetwerk 4de pijler Westhoek omvat zeven kernacties: 

  • Actief promoten van het participatie- en netwerktraject  

Er wordt een regionale communicatiestrategie ontwikkeld en geïmplementeerd om potentiële aanbieders warm te maken om hun aanbod open te stellen als 4de pijler-traject en om inburgeraars duidelijkheid te geven over waar ze hun participatietraject kunnen doorlopen. 

  • Competentieversterkend werken voor lokale besturen en organisaties 

Er wordt een divers ondersteuningsaanbod ontwikkeld dat is afgestemd op de noden van ieder lokaal bestuur en partnerorganisatie. Via een toolbox, vormingen en intervisies. 

  • Hiaten in het aanbod dichten en uitbreidingsmogelijkheden verkennen 

Inburgeraars worden via participatiemethodieken betrokken om inzicht te krijgen in hun noden, wensen en interesses. Op basis van deze inzichten wordt bestaand aanbod bestendigd en nieuw aanbod gecreëerd om hiaten in het huidige aanbod te dichten. 

  • Buddynetwerk versterken en uitbreiden 

Coördinatoren van bestaande buddywerkingen in de Westhoek worden samengebracht om kennis en ervaringen uit te wisselen, en lokale besturen die een nieuw buddynetwerk willen opzetten kunnen hierbij aansluiten. Dit lerende netwerk kan gezamenlijke initiatieven stimuleren, zoals regionale vormingen en intervisies voor alle buddy’s in de regio. 

  • Coaching voor kwetsbare inburgeraars 

Er wordt geëxperimenteerd met een coach die kwetsbare inburgeraars ondersteunt bij het vinden van passende activiteiten om hun zelfredzaamheid te vergroten. Deze werknemer begeleidt de inburgeraars tijdens het participatietraject, waarbij die zowel de inburgeraars als de aanbieders van activiteiten ondersteunt om drempels te verlagen en een warm onthaal te bieden. 

  • Taalplezier in de Westhoek 

De actie “Taalplezier in de Westhoek” richt zich op het voorlezen van verhalen over erfgoed op maat van NT2. Taalplezier is bedoeld om Nederlands te leren en te oefenen, en om tijdens de voorleesmomenten sociale contacten te bevorderen. 

Deze actie is geïnspireerd door de goede praktijk van Faro (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed). 

  • Cocreatie rond verduurzaming 

Met het organisatienetwerk organiseren we brainstormsessies om alternatieve financieringsbronnen te identificeren en te activeren, evenals om te bepalen hoe we ons aanbod duurzaam kunnen verankeren voor de toekomst. 

Periode: 01/11/2024-31/10/2026 

Het inburgeringstraject in het kort

Het inburgeringstraject die nieuwkomers moeten afleggen omvat vier pijlers: Nederlands leren (NT2), de cursus Maatschappelijke Oriëntatie, het traject naar werk en het participatietraject, ook wel bekend als de vierde pijler.

Dit participatietraject richt zich op het versterken van het sociale netwerk van de inburgeraar en het oefenen van Nederlands buiten de klasomgeving.