Samenwerken is voor ons meer dan gewoon ‘samen werken’: het is een onderlinge wisselwerking, gebaseerd op vertrouwen, transparantie en communicatie. Er is overleg, open en eerlijk, en dit zelfs meermaals per dag, via telefoon, e-mail en videocall.
Zo leren we elkaar steeds beter kennen en kunnen we inspelen op de individuele talenten van ons samen. We vragen elkaars advies en helpen elkaar waar we kunnen. Door dat vele overleg komen nieuwe concepten en ideeën tot stand. We zijn ‘samen’ betrokken en ‘samen’ verantwoordelijk en dat leidt op zijn beurt tot mooie resultaten, kijk maar naar het vaccinatieverhaal.

Lancering campagne
Op 6 januari 2021 lanceerde Zorg & Gezondheid de campagne : ‘Je vaccineren is het beste plan, zodat het leven straks weer starten kan!‘ Tijdens de maandelijkse zitdag in Koksijde werd tijdens een toevallig gesprek van wijk-werkbemiddelaar Fabienne met de contactpersoon “coördinatie lokale covid19-opvolging Koksijde” al snel duidelijk dat het aantal vrijwilligers dat zich hiervoor zou aanbieden, niet zou volstaan: de vaccinatieperiode zou lang zijn (allicht tot in de late herfst), sommige vrijwilligers zouden afhaken eenmaal zelf gevaccineerd… Ook de onzekerheid omtrent de leveringen van de vaccins zou vrijwilligers doen afhaken. Een kans voor onze wijk-werkers!

De contactgegevens van de verantwoordelijke eerstelijnszone Westkust en Polder vzw werden opgesnord. Een videogesprek en enkele telefoontjes later bleek dat alle hulp meer dan welkom was en wijk-werkers zeker konden ingezet worden. In afwachting van een definitieve bevestiging van de opdracht kregen we een link om mogelijke kandidaten op te geven. Fabienne en Elke zetten hun schouders onder dit project en binnen de kortste keren hadden ze samen al een lijstje van mogelijke kandidaten verzameld.

Uitbreiding aantal stewards
Op 6 april kwam het verlossende mailtje binnen: het vaccinatiecentrum zou het aantal aanwezige stewards uitbreiden omwille van een gevoelig intensievere vaccinatie-agenda. De gemeenten in de regio haalden ondertussen al een groot deel van hun gedetacheerd personeel terug naar de gemeente en de pot van vrijwilligers was inmiddels leeggevist. Een probleem voor het vaccinatiecentrum maar een o zo welkome opportuniteit voor onze wijk-werkers!

Een mooie opdracht waarmee de wijk-werkbemiddelaars gretig aan de slag gingen: stewards die op de parking de bezoekers ontvangen en het parkeren faciliteren, stewards die met minder mobiele mensen het parcours afleggen (rolwagen duwen), stewards aan de ingang om de mensen naar de juiste rij te verwijzen en dan binnen stewards die erop toezien dat iedereen doet wat hij moet doen. Man of vrouw, fysiek niet belastend, leeftijd niet belangrijk, ondersteuning vanuit de organisatie gegarandeerd…

Fabienne en Elke gingen meteen tot actie over. Samen belden ze kandidaten en screenden ze hen, fysiek in een werkwinkel of via videocall. Met resultaat: 14 wijk-werkers staan nu al op de planning en samen zoeken we verder. Hoe vlugger iedereen gevaccineerd wordt, hoe vlugger we onze vrijheden terugwinnen! Een win-win die kan tellen!

Sterk team
Als team dergelijke successen vieren maar ook elkaar elk individueel succes gunnen, met de glimlach en coronaproof is onze sterkste troef! Samenwerken is voor ons samen lachen, met humor en een kwinkslag. Samenwerken is ook samen zuchten: als onze wijk-werkers weer eens een excuus hebben om een opdracht niet te moeten doen en we halsoverkop “plan B” moeten inzetten om de klus te klaren. Samenwerken is soms ook vloeken als potentiële gebruikers dan toch niet met het wijk-werken willen starten of als onze wijk-werker plots spoorloos blijkt…

Maar samen* alles doen en delen, dat is de formule van ons succesverhaal!
(*samen = de 5 bemiddelaars van de Westhoek: Elke Accou, Fabienne Bertens, Ornella de Marinis, Siene Sanabria en Marc Hennebel)

[Bron: Nieuwsbrief VDAB West-Vlaanderen – 4 mei 2021]