Westhoekburgemeesters bepleiten snel internet voor àlle inwoners en bedrijven

Westhoekburgemeesters hechten veel belang aan een goede toegang tot snel internet voor alle inwoners en bedrijven.  Ook in de Westhoek is dit van groot belang, waar de toegang tot snel internet even belangrijk geworden is als de toegang tot bijvoorbeeld het elektriciteitsnet.  Voor de vele smart-toepassingen in de landbouwsector is deze goede toegang tot snel internet zelfs op zeer afgelegen locaties van cruciaal belang.

De dienstverlening van Proximus in de Westhoek was de afgelopen jaren een terugkerend agendapunt op het burgemeestersoverleg.  De burgemeesters bepleitten op het laatste burgemeestersoverleg  dan ook de noodzaak van 100% dekking van het grondgebied voor de toegang tot snel internet.  Indien deze dekking niet voor de volle 100% gerealiseerd kan worden, dan zijn het net locaties in landelijke regio’s die als eerste uit de boot vallen…

Proximus stelt ambities bij tot 100% dekking

Proximus reageerde hier positief op door de eerder gemelde ambitie om 70% van het grondgebied te bereiken bij te sturen naar 100%.  Proximus zal dit realiseren door onder meer de overheid als investeringspartner te betrekken voor de uitbouw van dit netwerk.

Proximus liet ons het volgende weten:

“We kunnen met veel trots aankondigen dat we een MoU (Memorandum of Understanding) getekend hebben met enkele partners (waaronder het federale investeringsfonds SFPI). Deze MoU zal tegen eind dit jaar resulteren in een overeenkomst waardoor we maar liefst 95% van ons land van glasvezel zullen voorzien. We hebben het dan niet over een hybride netwerk, maar een écht FTTH (fiber to the home) netwerk. De resterende 5% zal een FWA (fixed wireless access) voorziening krijgen waardoor ze het mobiele 5G-netwerk kunnen gebruiken als “vast internet”. Onder andere daarom investeerden we €491Mio in de spectrumveiling waardoor we 20% meer spectrum binnenhaalden dan de andere operatoren. Deze nieuwe samenwerking én de inspanningen op 5G zullen ook de Westhoek een belangrijke digitale impuls geven.”