Sinds 2014 wezen inwoners uit de Westhoek op het bestaan van een vergeten Belgische begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil.  Het bovengrondse en zichtbare gedeelte van de begraafplaats was verwijderd maar de stoffelijke resten bevinden er zich nog steeds.  De begraafplaats biedt plaats aan zeshonderd mensen, in hoofdzaak afkomstig uit de Westhoek die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Belgische vluchtelingencentrum in de Kartuizerabdij van Neuville waren overleden.  Deze mensen, vaak ouderen en kinderen zouden nooit meer naar huis terugkeren.  Het waren de families van deze overledenen die het bestaan van deze vergeten  begraafplaats onder de aandacht van de Westhoekburgemeesters brachten.

Sindsdien zet Westhoekoverleg zich in om te komen tot een vorm van eerherstel voor deze vergeten Belgische vluchtelingen.  In 2016 plaatste Westhoekoverleg lokale bewegwijzering in Neuville naar de ‘Necropole Belge’.  Tevens werden samen met de Provincie West-Vlaanderen twee infopanelen geplaatst in de nabijheid van de vergeten begraafplaats en de abdij.

Heemkundigen Joeri Stekelorum, Aurel Sercu en Joris Saerens zetten zich sindsdien in om de identiteit van deze Belgen exact vast te stellen.  Dit effende het pad om in nauwe samenwerking met de vereniging van de Kartuizerabdij van Neuville ter plaatse een herdenkingstuin in te richten.  Westhoekoverleg voorzag in deze tuin een stalen paneel waarop de namen van 599 overledenen vermeld staan die hun laatste rustplaats vonden in de tegenoverliggende weide.

Deze herdenkingstuin werd op 11 juni ’22 ingehuldigd in aanwezigheid van een delegatie van Westhoekburgemeesters bestaande uit Christof Dejaegher, Lies Laridon en Lode Morlion en de Belgische ambassadeur in Frankrijk dhr. François de Kerchove d’Exaerde.  Meerdere families uit de Westhoek en daarbuiten waren op de plechtigheid aanwezig.

 

 

Kransneerlegging bij de vergeten begraafplaats van Neuville-sous-Montreuil door de burgemeesters van Diksmuide, Poperinge en Lo-Reninge.