De Westhoek werd niet weerhouden als kandidaat voor de erkenning als landschapspark.

Vlaanderen lanceerde vorig jaar een oproep naar kandidaten voor nieuwe Nationale Parken en Landschapsparken in Vlaanderen. In totaal werden 23 kandidaturen ontvangen. Ook de Westhoek besloot een dossier in te dienen, met de bedoeling zo het overleg over de ontwikkeling van een Landschapspark Westhoek een kans te geven. De vragen over de impact of gevolgen van het statuut voor de regio konden op die manier nog uitgeklaard worden bij de opmaak van het masterplan. Er werd een werkingsgebied vastgesteld dat stukken van het grondgebied van De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke omvat.

Twee onafhankelijke jury’s beoordeelden alle ingediende dossiers en selecteerden uiteindelijk 13 kandidaten die begeleid zullen worden met het opstellen van een masterplan. Na afweging werd de Westhoek hiervoor niet weerhouden.

Uiteraard blijft het Westhoekoverleg zich in de toekomst absoluut verder inzetten voor het behouden en versterken van de landschappelijke troeven van onze mooie regio. De jury uit in haar verslag trouwens ook expliciet haar waardering over de goede samenwerking die er bestaat in de Westhoek.