Ter gelegenheid van de Europese week van de mobiliteit presenteren we u graag 2 realisaties van het Interreg V project Transmobil: nieuwe inzichten in het grensverkeer en een netwerk van mobiliteitshubs in de grensregio.

In de grensregio tussen Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen zijn er weinig tot geen alternatieven voor het gebruik van de eigen wagen, het openbaar vervoer is er zwak uitgebouwd en er zijn amper grensoverschrijdende verbindingen. De partners van het Interreg V project Transmobil zetten zich in om de duurzame mobiliteit in deze regio slimmer aan te pakken.

Zo bouwt het project gaandeweg een grensoverschrijdend netwerk uit van mobiliteitshubs: plaatsen waar je van de trein op een deelfiets, van de bus in een deelauto kan stappen of waar je na je treinrit langs kan gaan bij de lokale kruidenier, een pakketje ophalen of je fietsband kan oppompen. Dit wordt haarfijn uitgelegd in een videoclip die via sociale media wordt verspreid.

Bovendien bracht Transmobil recent de grensoverschrijdende mobiliteitsstromen en de behoeften inzake mobiliteit in kaart. De resultaten van deze uitvoerige analyse van het grensverkeer zullen de basis vormen voor het ontwikkelen van slimme mobiliteitsoplossingen.

Wist je bijvoorbeeld dat er elke dag wel 4 000 inwoners van Le Nord de grens oversteken om in de Westhoek te gaan werken? Dat 13% de oversteek via carpooling doet? Dat verkeerstellingen aan de grens meer dan 22.500 auto’s per werkdag tellen? Dat 74% van de verplaatsingen gebeuren om inkopen aan de andere zijde van de grens te doen? Franse en Vlaamse experten in mobiliteit kunnen je nog meer vertellen over het grensverkeer. Bekijk hier ons recente webinar.

Wilt u meer weten over Transmobil? www.transmobil.be