Op dinsdag 4 december kregen we bezoek van een delegatie medewerkers van het Turkse ministerie voor jeugd- en sport. We werden gecontacteerd door JINT die internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties stimuleert en ondersteunt. Opzet van de dag was hen een impressie te geven van de organisatie en uitvoering van het jeugdbeleid in een landelijke regio en hoe sterk deze aanpak vaak verschilt tussen gemeenten. Voorbeelden van de dag waren Poperinge (± 20.000 inwoners) en Mesen (± 1000 inwoners).

Afspraak ‘s morgens in Poperinge op de Grote Markt vanwaar we richting het gloednieuwe jeugdcentrum JOC De Kouter trokken. Na een uiteenzetting over de werking en uitdagingen van het Forum Jeugd Westhoek volgde een rondleiding ter plaatse door Carmen Boeraeve, jeugdconsulente te Poperinge. Vooral de werking en lokalen van de jeugdverenigingen trokken de aandacht. Blijkbaar is deze vrij “zelfstandige” vorm van jeugdwerk in Turkije niet bekend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de lunch vertrokken we per auto naar Mesen. Jammergenoeg ging onze tip om tijdens de rit te genieten van het Heuvellandse landschap letterlijk de mist in: éénmaal we Poperinge buiten reden zagen we geen steek meer voor ogen.

In Peace Village te Mesen werden we ontvangen door Steven Reynaert: plaatselijke cubeco, jeugdconsulent, bibliothecaris… Hij sprak er over de voor-en nadelen, beperkingen en opportuniteiten die samengaan met de ontwikkeling van het jeugdbeleid in een kleine stad. Er werd aangevuld met wat geschiedenisweetjes over Peace Village en de werking van het jeugdhostel op vandaag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na beide bezoeken trokken we nog even naar Ieper om er de Menenpoort te bezoeken. Daarna vertrok de delegatie opnieuw richting Brussel voor een vervolg van hun drukke programma: een bezoek aan o.a. VVJ, Karuur en Formaat stond de komende dagen ook nog op de agenda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA