Geïntegreerd Breed Onthaal
De weg vinden naar de juiste hulp is voor veel burgers niet gemakkelijk. Vaak weten ze niet bij welke instantie ze terechtkunnen met hun (hulp)vraag. Ze hollen van het kastje naar de muur en overal moeten ze hun verhaal opnieuw doen. Daar moet het geïntegreerd breed onthaal (GBO) verandering in brengen. GBO is gericht op twee belangrijke doelstellingen:
- het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening
- het tegengaan van onderbescherming
In het GBO bundelen de OCMW’s, het centrum algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW) de krachten om beter samen te werken en die doelstellingen te realiseren. Hiervoor stemmen ze ook af met andere lokale basis- of faciliterende actoren (o.a. samenlevingsopbouw, armoedeverenigingen, huisartsen, thuiszorgdiensten …) én met het meer gespecialiseerde begeleidingsaanbod.
Het GBO moet er dus voor zorgen dat via versterkte samenwerking burgers enerzijds zonder omwegen bij de juiste hulp belanden. En dat er anderzijds gerichte acties opgezet worden om rechten automatisch toe te kennen aan burgers. Op deze manier kan elke burger maximaal zijn grondrechten realiseren.
Eind 2021 werd het GBO voor de regio Westhoek goedgekeurd. Tot en met 2025 is er tijd om stappen vooruit te zetten en de acties opgenomen in het actieplan uit te voeren.
Sinds 7 november 2022 wordt deze samenwerking gefaciliteerd door de Dienstverlenende Vereniging Westhoek. DVV Westhoek staat in voor het financieel beheer en de personele inzet van de projectmedewerker GBO. Er wordt hiervoor 1 VTE ingezet.
Aansturing
GBO-kerngroep stuurt de GBO-projectmedewerker inhoudelijk mee aan. Deze GBO-kerngroep is samengesteld uit vertegenwoordigers uit vertegenwoordigers van:
- de CAW Centraal-West-Vlaanderen,
- de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen
- de Lokale Besturen
- de Eerstelijnszones Westhoek en Westkust & Polder
Daarnaast sluit de projectmedewerker aan alsook de regionale coördinator welzijn. Zij vormt de liason tussen de intergemeentelijke preventiewerking en de regionale werking rond welzijn van DVV Westhoek.
De GBO-kerngroep gaat 4 keer per jaar door.