Streekhuis-banner_november_2020
Nieuwsbrief oktober 2022

 • Nieuwe medewerkers projecten DVV Westhoek
 • Vacatures Streekhuis Westhoek
 • Doeners.be - dé Vlaamse website voor Sociale Economie
 • Uitnodiging | Open Podia "Barst jij van IJzersterk talent?"
 • Uitnodiging | Rondreizende tentoonstelling 'Gif mo Goaze' naar de Westhoek
 • Uitnodiging | Symposium landschappen voor het leven - 20 oktober 2022
 • Infoavonden gevelthermografie - november - Lo-Reninge
 • Uitnodiging | Netwerk- en inspiratiedag 'Op weg naar (elektrisch) autodelen' - 9 november 2022
 • Slotevent project Qualicanes: Toekomst douanepost Callicanes
 • Event 'Mobiliteit zonder grenzen' - Transmobil
 • Vacatures bij partnerorganisaties

Nieuwe medewerkers DVV Westhoek

DVV Westhoek verwelkomt Wim Anckaert die op 17 oktober in dienst komt als Business Analist voor het project "Gemeenten zonder Gemeentehuis". Wim bouwde reeds een uitgebreide ervaring op als business analist in de private sector.

> Lees meer over Gemeenten zonder Gemeentehuis
Wim-Anckaert
Lieze-Neyts
Het directeursoverleg van de Westhoekgemeenten verzocht DVV Westhoek om van start te gaan met een Intergemeentelijke Archiefdienst. Gemeenten De Panne, Diksmuide, Lo-Reninge, Mesen,Veurne en Zonnebeke tekenden in op deze dienstverlening.

Lieze Neyts gaat vanaf 2023 aan de slag als coördinator van deze archiefdienst. Lieze volgde de opleiding archivistiek én bouwde reeds meerdere jaren ervaring op in o.m. archivering én intergemeentelijke samenwerking.

Vacatures Streekhuis Westhoek

Adviseur Woonkwaliteit
voor WoonWinkel West bij DVV Westhoek
Heb je interesse in de technische aspecten van wonen? Ben je leergierig en heb je zin in een afwisselend takenpakket? Wil je deel uitmaken van een leuk team in een aangename werksfeer? Dan ben jij misschien de geknipte kandidaat om het team van WoonWinkel West te versterken!

> Meer info over deze vacature
inspecteur woningkwaliteit
Vacature_Levenslang-leren-in-de-Westhoek
Projectmanager levenslang leren in de Westhoek bij POM West-Vlaanderen

Ben je gebeten door het thema levenslang leren? Heb je zin om (mee) je schouders te zetten onder de uitbouw van het opleidingsaanbod voor volwassenen in de Westhoek? Ben je sterk in organiseren en plannen én beschik je over goede communicatieve skills? Dan ben je de geknipte persoon om ons project ‘Levenslang leren in de Westhoek’ in goede banen te leiden!

> Meer info over deze vacature

Doeners.be - dé Vlaamse website voor Sociale Economie

314
Doeners.be is de gloednieuwe Vlaamse website voor sociale economie. Je vindt er lokale, duurzame en sociaal gedreven partners die een oplossing hebben voor jouw vraag.
De West-Vlaamse regisseurs Sociale Economie sloegen de handen in elkaar om “maatwerk” onder de aandacht te brengen.

> Lees het verhaal van Westlandia en Interwest, twee maatwerkbedrijven uit onze Westhoek!

Uitnodiging | Open Podia "Barst jij van IJzersterk talent?"

Op 15 oktober vindt in CC Kruispunt in Diksmuide het eerste van 4 gratis Open Podia in de Westhoek plaats. Onder de noemer ‘Barst jij van IJzersterk Talent?’ presenteren lokale muzikanten hun werk op een professioneel ingericht podium aan het grote publiek. Na Diksmuide gaat het Open Podium nog naar Veurne, De Panne en Houthulst.

Het event wordt georganiseerd door IJzervallei en Viertoren, ondersteund door evenementenbureau ‘Events Outside The Box’. Alle deelnemende muzikanten zijn aanwezig op het platform www.ijzersterktalent.be. Dé place to be waar creatievelingen en organisatoren uit de Westhoek elkaar vinden en podium- en toonkansen genereren.

> Meer info over Open Podia 'Barst jij van IJzersterk Talent'?
Open podium volledige line-up

Uitnodiging | Rondreizende tentoonstelling 'Gif mo Goaze' naar de Westhoek

afbeelding campagnebeeld Gif mo Goaze
opgravingen-westhoek
Tijdens de voorbereiding van de aanleg van een nieuwe Fluxys-aardgasleiding werd het traject van maar liefst 80 km archeologisch onderzocht. Het onderzoek leverde tal van prachtige vondsten op en nieuwe inzichten over duizenden jaren menselijke bewoning in onze provincie.

Hierover werd een reizende tentoonstelling opgezet die je momenteel (tot 6 november '22) in Langemark kan bezoeken.

De tentoonstelling houdt verder ook nog halt
in de Westhoekgemeenten
Kortemark (11 maart '23 tot 15 april '23) en Vleteren (22 april '23 tot 28 mei '23).


> Meer info over deze boeiende tentoonstelling

Uitnodiging | Symposium landschappen voor het leven - 20 oktober 2022

Op de Internationale dag van het landschap nodigen de 16 regionale landschappen van Vlaanderen jou uit om mee te reflecteren over onze landschappen. Kom op 20 oktober naar Het Vlaams Parlement in Brussel en laat je inspireren door internationale sprekers.
We gaan dieper in op de vraag hoe het landschap, waarin zoveel samenkomt en dat zo veel onderling verbonden functies heeft, te vertalen is in beleid en de lokale praktijk.

> Programma en meer info
Communicatiebeeld_Savethedate_Symposium_finaal.4c7227b0

Infoavonden gevelthermografie - november - Lo-Reninge

Afbeelding gevelscan Thermocar
Begin dit jaar reed een ‘thermocar’ tijdens enkele koude winternachten door de gemeente Lo-Reninge. Een warmtecamera op de auto scande de gevels van álle woningen in Lo-Reninge.

In november zijn er gratis infoavonden voor de inwoners van Lo-Reninge, waarbij toelichting gegeven wordt bij de warmtescans:
Ma 7 nov | oc Zuidhoeve | Lo
Wo 16 nov |oc Oud Gemeentehuis | Reninge
Ma 21 nov | oc ‘t Klooster | Noordschote
Do 24 nov | oc De Concorde | Pollinkhove
Ma 28 nov | online (> inschrijven verplicht)

Uitnodiging | Netwerk- en inspiratiedag 'Op weg naar (elektrisch) autodelen' - 9 november 2022

Visual Op weg naar (elektrisch) autodelen
Heeft jouw gemeente ook het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) ondertekend? Wil je de recepten kennen om van autodelen een succes te maken? Kom op 9 november naar de netwerk- en inspiratiedag in Leuven, een initiatief van Vlaams minister Bart Somers, in samenwerking met Autodelen.net. Je hoort de best practices van David Dessers (schepen van mobiliteit Leuven), Filip Watteeuw (schepen van mobiliteit Gent), Vicky Vanmarcke (schepen van mobiliteit Mechelen), Klaas Verbeke (schepen van mobiliteit Poperinge) en ook van Bilzen en Pepingen.
In de namiddag kan je de Masterclass Mobipunten volgen van Mobipunt vzw.
Helemaal gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

Slotevent project Qualicanes: Toekomst douanepost Callicanes

Eind september vond het slotevent plaats van het Interreg V-project Qualicanes, dat een nieuwe toekomst geeft aan de grens- en douanepost Callicanes.

Binnenkort starten de afbraakwerken van de leegstaande douanegebouwen, de voorbode van een latere totale herinrichting van deze douanesite.

> Bekijk de sfeerbeelden van het slotevent
In dit kader werd ook een Witboek voorgesteld, een getuigenis over de herwaardering van Callicanes en in een ruimere context de evolutie van de grens tussen Frankrijk en België door de jaren heen.

> Meer info over het Witboek
Witboek titelpagina

Event 'Mobiliteit zonder grenzen' - Transmobil

mobiliteit-zonder-grenzen-HUB
Op zaterdag 17 september 2022 organiseerde het Interreg-project Transmobil het evenement “MOBILITEIT ZONDER GRENZEN” in grensgemeente Hondschoote. Hier werden diverse onderzoeken, ontwikkelingen en voorstellen rond mobiliteit in de grensregio besproken. Ook werd de kortfilm van regisseur Nic Balthazar getoond (bekijk deze hier). Met gevoel voor humor toont hij de mogelijkheden om Slim op weg te gaan over de Schreve.

> Meer info en sfeerbeelden over dit event

Vacatures bij partnerorganisaties

Ook de lokale besturen, overheidsdiensten en andere partnerorganisaties gaan regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers om hun dienstverlening te versterken.

Via de vacaturedatabank van de regiocampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld' zetten we deze openstaande vacatures extra in de kijker ...

> Bekijk de vacaturedatabank
vacatures-partnerorganisaties-1
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer