Streekhuis-hoofdafbeelding-september
Nieuwsbrief juli-augustus 2021
 • Burgemeesters voor het behoud van de nabijheidsrechtbanken in de Westhoek
 • Nieuwe ambassadeurs voor de campagne Westhoek. De nieuwe wereld 2.0
 • Versterk het Regionaal Landschap Westhoek
 • Gezocht: jongeren die grenzen willen verleggen! Doe mee aan een internationaal project van Comité Du Détroit
 • Goedgekeurde Leaderprojecten in de Westhoek
 • Nieuw: De Molenbrigade
 • Fietsroute 'Zoek de vink met Jaek en Nink', Koekelare & Kortemark
 • Erfgoedbrochure van cultuuroverleg IJzervallei
 • Digitale krantenkiosk 'Historische Kranten' breidt uit
 • Landschap in versnelling

Burgemeesters voor het behoud van de nabijheidsrechtbanken in de Westhoek

Momenteel ligt het wetsontwerp tot wijziging van artikel 186 van het Gerechtelijk Wetboek op tafel bij de Federale regering. Deze wetgeving regelt de organisatie van de afdelingen van de Rechtbanken van Eerste Aanleg, Arbeids- en Ondernemingsrechtbanken. Momenteel is het bestaan van deze (afdelingen van) rechtbanken verankerd in de wet. Door de wijziging zou een beslissing van de voorzitters van de rechtbanken bepalen welke 'nabijheidsrechtbanken' er blijven bestaan.
Rechtbank eerste aanleg West-Vlaanderen - afdeling Ieper - Palais de Justice
Gezien deze voorzitters reeds georganiseerd zijn op provinciaal niveau (Rechtbank van eerste Aanleg West-Vlaanderen, Arbeidsrechtbank West-Vlaanderen) of nog hoger niveau ( het zgn. ressortniveau Ondernemingsrechtbank Gent = Oost- + West-Vlaanderen), is de vrees gegrond dat dit snel zal leiden tot de afschaffing van landelijk gelegen afdelingen van Rechtbanken.
Het voortbestaan van de Ieperse en Veurnse Ondernemingsrechtbank wordt bijgevolg zeer onzeker wanneer deze wetswijziging ingang vindt. Ook het voortbestaan van de Rechtbank van Eerste Aanleg en Arbeidsrechtbank komt daardoor onder druk te staan.
Meer lezen

Nieuwe ambassadeurs voor de campagne Westhoek. De nieuwe wereld 2.0

De regiocampagne Westhoek. De Nieuwe wereld 2.0 kon verder verlengd worden dankzij de steun van de 17 gemeenten uit de Westhoek en diverse regionale actoren. Nu kunnen we ook verheugd melden dat 7 private ondernemingen hun engagement voor de regiocampagne Westhoek. De Nieuwe Wereld 2.0 opnieuw hebben uitgesproken!

Aviko Belgium, Bellewaerde, Bouwbedrijf Furnibo, e-Bo Enterprises, Pepsico Veurne, Picanol Group en Valcke Prefab Beton zorgen er andermaal mee voor dat de Westhoek als aangename regio om in te Wonen, te Ondernemen en te Werken gepromoot wordt.

Meer weten over deze ondernemeningen en hun activiteiten?
Bekijk de voorstelling op denieuwewereld.be
vernieuwde partners DNW

Versterk het Regionaal Landschap Westhoek

RL WH
Het Regionaal Landschap Westhoek zoekt een Projectmedewerker Landschap! De nieuwe collega zal landschapsprojecten van verschillende schaalniveaus begeleiden van bij de opstart t.e.m. de uitvoering en opvolging, en dit uiteraard in de Westhoek. Beschik je over een bachelordiploma? Solliciteer dan voor 30 juli 2021 en versterk het team!
Meer info

Gezocht: jongeren die grenzen willen verleggen!

Doe mee aan een internationaal project van Comité Du Détroit

Comité du Détroit zoekt partners!
Het Comité du Détroit – bestaande uit de Franse departementen Nord en Pas-de-Calais, het Britse Kent County, de provincies Oost- en West-Vlaanderen en de Nederlandse provincie Zeeland – wil lokale grensoverschrijdende initiatieven aanmoedigen en elk lid heeft hiervoor een fonds ter beschikking van 30.000 euro. Thema’s waarrond kan samengewerkt worden zijn economische innovatie, klimaatverandering, jeugd, banden tussen het VK en de EU en de relance na covid-19. Kenmerkend aan elk project is het lokale en grensoverschrijdende karakter.
meer info - meer info via Provincie of EGTS - reglement financiële ondersteuning
Carte-Comite-du-Detroit_image-sm

Goedgekeurde Leaderprojecten in de Westhoek

Onlangs werden zes plattelandsprojecten goedgekeurd bij ‘Leader Westhoek’.
Via dit document leer je ze kennen.
Heb je zelf een uitdagend projectidee?
Aan elk project zal worden gevraagd om extra aandacht te hebben voor eenzaamheid op het platteland, lokale landbouw/korte keten of biodiversiteit. Projecten kunnen worden ingediend voor 1/10/21.
Neem contact via wouter.bertier@west-vlaanderen.be of 0499 56 59 87.
Leader Westhoek Ravenstein

Nieuw: De Molenbrigade

De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. Het educatief pakket bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek, lesmateriaal en een experimenteerkoffer.
Na een molenbezoek mogen leerlingen zelf experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen. Via themafilmpjes en een erfgoedkoffer maken zij spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood.
Meer info
Molenbrigade_logo_RGB

Fietsroute 'Zoek de vink met Jaek en Nink', Koekelare & Kortemark

© JAN DHONDT BAD_lage resolutie
Deze nieuwe familievriendelijke fietsroute (26,5 km) van Westtoer/Toerisme Westhoek is een fietstocht vol verrassingen. Onderweg zeker goed uitkijken, want er zijn twee houten vinken verstopt. Een heuse uitdaging wacht je bij de beklimming van de Koekelare- en Ruidenberg. Eens boven, is de afdaling nog eens zo leuk! Na de fietstocht kan je nog een bezoekje brengen aan het Fransmansmuseum in Koekelare, waar er een speurtocht voor kinderen werd uitgewerkt.
De fietsroute is gelegen op het fietsnetwerk Westhoek en heeft een eigen bewegwijzering op maat van kinderen. De routekaart kan je online gratis downloaden.
Meer info

Erfgoedbrochure van Cultuuroverleg IJzervallei

Cultuuroverleg IJzervallei (de intergemeentelijke samenwerking tussen Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge) lanceerde vier erfgoedtochten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.
Aan de hand van leuke opdrachtjes laten Jules, Marie en Renaat de kinderen kennismaken met het erfgoed in Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Geen duffe geschiedenis maar boeiende weetjes aangevuld met allerlei lekkere recepten van streekproducten en doe-opdrachtjes.
De brochure werd eind juni beschikbaar gesteld voor de derde graad van alle basisscholen in Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge.
Wie zelf ook zin heeft om onze tochten te ontdekken, kan terecht bij de toeristische diensten van één van de vier gemeenten waar de brochure met alle tochten en het rugzakje met voorwerpen, die padvinders nodig hebben bij de opdrachtjes, voor €5 kunnen worden aangekocht.
DVV-Erfgoedbrochure-7LR

Digitale krantenkiosk 'Historische Kranten' breidt uit

De grote drama's van het wereldtoneel en de kleine gebeurtenissen rond het dorpsplein: wie geïnteresseerd is in het verleden van de dorpen en gemeenten van de Westhoek moet zeker een kijkje nemen op deze website. Deze digitale krantenkiosk is een bijzondere bron van informatie voor onderzoekers en iedereen met interesse voor het nieuws van toen. Ze werd recent uitgebreid met Veurnse en Diksmuidse kranten.
Meer info
NB_HK

Landschap in beeld

landschap_in_beeld_site
CO7 creëert samen met Regionaal Landschap Westhoek en CCHF (FR) een digitaal landschapsobservatorium van de Westhoek: 'Landschap in beeld'.
Oude foto's uit 'Westhoek verbeeldt' en de Médiathèque van Wormhout (FR) tonen ons de evolutie van het landschap en de dienstverlening in de grensoverschrijdende Westhoek.
Bewoners en andere geïnteresseerden kunnen zelf foto's nemen om die evolutie mee te documenteren.
Meer info
Voor dit project worden vrijwilligers gezocht!
Meer uitleg
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer