Streekhuis-banner_maart
Nieuwsbrief juni 2021
  • Naar een deelfietssysteem voor de Westhoek
  • DNA van het Dorp
  • Nieuwe website voor WoonWinkel West
  • Gratis renovatieadvies via Energiehuis Westhoek
  • 15 Palingbeekgidsen klaargestoomd tot Ranger
  • Nieuwe medewerkers Regionaal Landschap Westhoek
  • [UITNODIGING] Infosessie & webinar | Digitale geletterdheid of e-inclusie | 8 juni 2021
  • [UITNODIGING] Webinar Transmobil - grensoverschrijdende mobiliteit | 14 juni 2021
  • [UITNODIGING] Mobility Academy Mpact | 17 juni 2021

Naar een deelfietssysteem voor de Westhoek

Afgelopen jaren is hard gewerkt aan de uitbouw van een netwerk van deelfietsen in de Westhoek. Zoals uit het bijgevoegd kaartje blijkt, is het netwerk op vandaag vooral ontwikkeld in het noorden van de streek. Zo zijn aan de Westkust/Veurne de Mobit deelfietsen beschikbaar voor functioneel of recreatief gebruik. Met behulp van subsidies uit de interregprojecten Transmobil en Stronger Combined, het pilootproject ‘Vervoer op Maat' en het klimaatfonds wordt dit netwerk van fietsdeelpunten nu ook verder uitgebreid langs de N8 tot in Vleteren.
Recent werden ook nog de fietsdeelpunten aan de stations van Diksmuide en Kortemark geopend. Naar aanleiding van de opstart van het fietsdeelpunt te Kortemark werd een bevraging georganiseerd. Afgelopen week werd de winnaar van de Kortemark-bon bekend gemaakt.
kaart fietsdeelsysteem
In het zuiden van de Westhoek zijn er reeds meerdere jaren ‘bluebike’ fietsen beschikbaar ter hoogte van de stations van Ieper en Poperinge.
De streekwerking Westhoek blijft ook naar de toekomst toe het potentieel voor de uitbreiding van het netwerk onderzoeken.

DNA van het dorp

dnadorp
De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt lokale besturen met reglement 'DNA van het dorp' bij opmaak van het masterplan.
In de periode 2021-2024 zal de Provincie jaarlijks 4 gemeenten begeleiden. Jaarlijks in juni lanceert de Provincie een oproep.
Meer lezen
Voor een geldige deelname moet de aanvraag, goedgekeurd door het college, ingediend worden bij plattelandsloket@west-vlaanderen.be, ten laatste op 30/09/21. Het reglement vind je hier.
Voor begeleiding bij de opmaak hiervan, contacteer plattelandsloket@west-vlaanderen.be.

Nieuwe website voor WoonWinkel West

nieuwe website
WoonWinkel West heeft een gloednieuwe website. Op www.woonwinkelwest.be vind je informatie over welke premies je misschien kan krijgen bij renovatiewerken aan je woning, maar ook over de huursubsidie, hoe je een sociale woning kunt huren, woningkwaliteit, hoe je in je woning op energie kan besparen,.... De website leid je naar de juiste informatiebronnen.
Wil je graag persoonlijker begeleiding, dan kan je uiteraard ook nog altijd terecht bij het loket van de woonwinkel.
Maak een afspraak via 051 51 93 53. Je vindt de openingsuren en contactgegevens op de website.
Volg zeker ook de Facebookpagina van WoonWinkel West!

Gratis renovatieadvies via Energiehuis Westhoek

A4-formaat-renovatieadvies-v2

15 Palingbeekgidsen klaargestoomd tot Ranger

rangers palingbeek
In provinciedomein De Palingbeek werden 15 Palingbeekgidsen klaargestoomd tot Ranger. Ze kregen niet alleen een aangepaste outfit, maar ook een uitgebreide opleiding. .
Rangers combineren hun natuurkennis en bushcraft-vaardigheden om de onzichtbare wereld van dieren en planten in de Palingbeek te laten zien aan en ervaren door hun publiek.
Meer info
Bezoekers van het provinciedomein kunnen voortaan mee op sleeptouw met een of meerdere van die Rangers. Activiteiten en inschrijven.

Nieuwe medewerkers Regionaal Landshap Westhoek

Veel nieuwe gezichten in het team van Regionaal Landschap Westhoek! We verwelkomen v.l.n.r. Victor Fioen, Jan Vande Walle, Stijn Adriaen, Matti Pisman, Bert Acket en Niels Dabaut
Drie nieuwe landschapsmedewerkers Victor Fioen, Jan Vande Walle en Stijn Adriaen. Zij zullen werken aan het PDPO-OKW-project ‘Bomenplan’, waarbij ze in verschillende gemeenten in de Westhoek de huidige situatie van bomen op het openbaar domein inventariseren en ook een plan opmaken voor het beheer hiervan, ze bekijken daarnaast ook de mogelijke kansen voor de toekomst.
foto_NieuweMedewerkers_RL_2 (002)
Naast hen staat de nieuwe expert biodiversiteit Matti Pisman. Voorlaatste in de rij is Bert Acket. Hij zal het project Landschapsvrijwilligers trekken. En helemaal rechts zie je Niels Dabaut, de nieuwe stuurman aan het roer van het Regionaal Landschap Westhoek. Als nieuwe coördinator volgt hij Dirk Cuvelier op, die binnenkort op pensioen gaat. We wensen iedereen veel succes bij hun nieuwe uitdaging!

[UITNODIGING] Infosessie & webinar | Digitale geletterdheid of e-inclusie | 8 juni

De Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met Mediawijs en VVSG, nodigt u uit op dinsdag 8 juni 2021 voor een (digitale) themadag rond digitale geletterdheid of e-inclusie.
Voormiddag: infosessie rond ondersteunende maatregelen in het kader van digitale geletterdheid of e-inclusie (‘Vlaamse Veerkracht’). De Provincie West-Vlaanderen stelt die infosessie open voor álle Vlaamse lokale besturen, voor de actoren uit de velden onderwijs, werk en economie én voor de eerstelijnsactoren.
Namiddag: webinar met als doel om de informatie van de ochtend te vertalen in een lokaal e-inclusiebeleid (kader en partnerschappen). De webinar is daarom uitsluitend toegankelijk voor de West-Vlaamse lokale besturen en betrokken regionale actoren.
Meer info

[UITNODIGING] Webinar Transmobil - grensoverschrijdende mobiliteit | 14 juni 2021

Hoe gaat u de Frans-Belgische grens over?
Is dat voor het werk, voor boodschappen of vrije tijd?

Kent u de vervoerregio's en wat met mobiliteitsplannen hier en over de grens?
webinar transmobil
Neem deel aan het webinar en bekijk samen met de experts mobiliteit van Transmobil de eerste conclusies van het onderzoek, in het licht van de geplande grensoverschrijdende bus Poperinge-Hazebrouck.
Programma maandag 14 juni 2021 van 15:30 - 17:00
Schrijf u hier in voor 10 juni ia en u ontvangt nadien de vergaderlink in uw mailbox.
logo webinar transmobil

[UITNODIGING] Mobility Academy Mpact | 17 juni 2021

Mobility Academy Mpact
De Covid-19-crisis zorgde ervoor dat we onze mobiliteit in vraag stelden. Hoe kan je dit kantelmoment aangrijpen als bedrijf om gedragsverandering richting duurzame mobiliteit teweeg te brengen? Dat kom je te weten tijdens de Mobility Academy van Mpact, het vroegere Taxistop.
De Mobility Academy start op 17 juni om 11u met een korte toelichting van de nieuwe ontwikkelingen van de MobiCalendar, een multimodale kalender die duurzame mobiliteit stimuleert.
Daarna geeft Freya De Muynck van Traject een inleiding in het thema Change Management.
meer info - schrijf je hier in.
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer