Streekhuis-banner_november_2020
Nieuwsbrief april 2021
  • WoonWinkel West 1 jaar bij DVV Westhoek!
  • Deelfietsen ontlenen in Kortemark!
  • Ambassadeurs van 'Westhoek. De nieuwe wereld'.
  • Erfgoedtochten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
  • Toerisme 2021 in de Westhoek.
  • Nieuw: ken je dit kasteel?
  • Nieuw: COVID 19 kaart voor de grensregio.
  • 5 miljoen euro steun voor West-Vlaamse plattelandsprojecten in 2021 en 2022.

WoonWinkel West 1 jaar bij DVV Westhoek!

1jaarWW_W
In maart kon WoonWinkel West met trots terugblikken op één jaar samenwerking met de Dienstverlenende Vereniging Westhoek. Het team kwam op volle sterkte sinds de inkanteling en telt ondertussen 6 medewerkers.
Deze enthousiastelingen informeren inwoners van de stad Diksmuide, gemeente Houthulst, gemeente Kortemark, stad Lo-Reninge en stad Veurne over thema's wonen en energie.
Meer info

Deelfietsen ontlenen in Kortemark!

Aan het station van Kortemark vind je voortaan een gloednieuw fietsdeelsysteem. Tien fietsen, zowel gewone als elektrische, staan sinds 29 maart klaar en kunnen tegen een kleine vergoeding ontleend worden. Er werd gekozen voor duurzame, degelijke fietsen die voorzien zijn van een "slim fietsslot" mét ingebouwde GPS. De fietsen kunnen geopend worden met de Mobit-app op je smartphone.
Met de steun vanuit onder meer het Interregproject Stronger Combined, waarin DVV Westhoek partner is, speelt Kortemark in op het model van basisbereikbaarheid van de Vlaamse Overheid dat wordt uitgerold vanaf 2022.

Meer lezen ...
2_20210327_103917_resized

Ambassadeurs van 'Westhoek. De nieuwe wereld'

Nadat 17 gemeenten in de Westhoek reeds intekenden op de Regiocampagne ‘Westhoek. De nieuwe wereld’, werden nu ook de ambassadeurs van de Westhoek uitgenodigd om opnieuw deel te nemen.
Op dinsdag 30 en woensdag 31 maart kwamen we voor het eerst samen. Het enthousiasme was groot om er samen opnieuw vol voor te gaan om de Westhoek positief op de kaart te brengen.

Ook WVI en Westtoer steunen deze campagne waar dit aangewezen is.

Meer info over de huidige ambassadeurs? Neem een kijkje op onze website!
ambassadeurs

Erfgoedtochten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

erfgoedwandeling
Cultuuroverleg IJzervallei (de intergemeentelijke samenwerking tussen Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge) lanceert tijdens het weekend van Erfgoeddag, op 24 en 25 april 2021, een brochure met erfgoedtochten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.
Aan de hand van leuke opdrachtjes laten Jules, Marie en Renaat jullie kennismaken met het erfgoed in de vier gemeenten. Naast leuke tips en weetjes staan er in de brochure ook allerlei lekkere recepten van streekproducten om thuis mee aan de slag te gaan.
Bij de brochure hoort ook een rugzakje met voorwerpen die de kinderen nodig hebben bij de opdrachtjes.
Zin om onze tochten te komen ontdekken? Ga dan snel langs bij de toeristische diensten van de vier gemeenten waar de brochure vanaf 24 april kan worden afgehaald.
Tijdens het weekend van Erfgoeddag wordt deze gratis aangeboden. Daarna kan ze aangekocht worden voor €5,00.

Toerisme 2021 in de Westhoek

Publicaties 2021
Fietsen langs de uitkijkpunten
Diverse nieuwe en bestaande uitkijkpunten en torens werden toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Op deze manier kan je het mooie landschap in de Westhoek vanuit de lucht bewonderen. De uitkijkpunten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en goed bereikbaar. Op 2 april opende ook de Sint-Niklaastoren in Veurne. Om de diverse torens met de fiets te gaan ontdekken, stippelde Toerisme Westhoek/Westtoer enkele panoramafietsroutes uit.
Meer info
Nieuwe fietsroute ‘Frontroute 14-18’
De Frontroute 14-18 (100 km) neemt je mee op sleeptouw door het vernielde en weer opgebouwde frontzonelandschap van de 'Groote Oorlog'. Je fietst aan weerskanten van de frontlijn, waar je ontdekt hoe strategisch het landschap in oorlogstijd was. Op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen proef je de stilte. Deze route is ideaal voor een meerdaagse fietsvakantie in de Westhoek!
De Frontroute is een initiatief van Westtoer, de Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen en kadert in de realisatie van de Vlaamse Icoonroutes.
Meer info
Nieuwe toeristische kaarten
Nog inspiratie nodig voor je uitstap in de Westhoek? Haal dan zeker de nieuwe gratis toeristische kaarten in huis. Je kan die afhalen bij één van de diensten voor toerisme in de Westhoek of online bestellen.
Meer info

Nieuw: ken je dit kasteel?

Het Streekhuis Westhoek is vandaag een werk- en ontmoetingsplaats voor overheden en streekpartners die samen werken aan de toekomst van de Westhoek. Maar het Esenkasteel heeft ook een rijke geschiedenis. Die gaat terug tot in 1775. Wist je dat ze hier vroeger ananassen hebben gekweekt en dat er in de buurt een passagiersvliegtuig is gecrasht?

Benieuwd? Kom naar het kasteelpark. Van buiten de kasteelmuren ontdek je de vele verhalen via de ErfgoedApp van Faro en wandel je mee doorheen de kasteelgeschiedenis.
Je vindt de ErfgoedApp zowel in de Appstore als in Google Play.
esenkasteel_oud

Nieuw: COVID-19 kaart voor de grensregio.

kaart covid egts
De EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale heeft op 6 april 2021 een grensoverschrijdende covid-19 kaart gepubliceerd op zijn website.
Deze kaart toont het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, per week en per gemeente voor zowel de Franse als de West-Vlaamse gemeenten langs de Frans-Belgische grens van Duinkerke tot Valenciennes. Hoe donkerder blauw, hoe meer geregistreerde besmettingen. De hoogste Europese alarmdrempel ligt op 240 besmettingen per 100.000 inwoners. De kaart wordt dagelijks automatisch geactualiseerd.
Meer lezen.

5 miljoen euro steun voor West-Vlaamse plattelandsprojecten in 2021 en 2022.

Europa, Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen voorzien samen ca 5 miljoen euro, voor de ondersteuning van plattelandsprojecten in het landelijk West-Vlaanderen voor de komende twee jaar.
De middelen worden voorbehouden voor projecten die passen binnen de Europese doelstellingen. Daarbij vraagt bevoegd minister Demir om extra aandacht te hebben voor landbouw en korte keten, eenzaamheid en biodiversiteit.
Deze doelstellingen en thema’s worden dan verfijnd in de verschillende programmaonderdelen in West-Vlaanderen.
Meer lezen
opname infosessie 8 maart - presentatie infosessie 8 maart
logoreeks_footer-7-logo's_NieuweDVV
footer