Streekhuis-hoofdafbeelding-september
Nieuwsbrief september 2021
  • Vacatures in het Streekhuis Westhoek
  • Foodsavers Westhoek 2.0
  • Inagro zoekt bezoek- en beleefboerderijen
  • Zalige Zonden in de Westhoek
  • Open monumentendag - 12 september 2021
  • De auto in de Westhoek. Is er een alternatief? - 14 september 2021
  • Gratis Energiefit-sessies - 21 en 28 september 2021
  • Winterse vertellingen in de Bib
  • Theatervoorstelling 'De knikkers van Qadir' - 13 oktober 2021

Vacatures in het Streekhuis Westhoek

2 renovatieadviseurs Energiehuis Westhoek

Help je graag mensen op weg in het duurzaam en energiezuinig maken van woningen, dan is dit waarschijnlijk een vacature voor jou!
Meer info
Collega-gezocht
Projectcoördinator IJzer- en Handzamevallei

Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie van het Strategisch Project IJzer- en Handzamevallei, klimaatbuffer voor de Westhoek.
Meer info
werking-Energiehuis
W-VL logo koepel cmyk

Foodsavers Westhoek 2.0

Kennen jullie Foodsavers Westhoek al? Wij zijn het sociaal distributieplatform van de Westhoek. Wat doen wij? Ons platform zamelt kwalitatieve overschotten (voeding en niet-voeding) in en herverdeelt ze naar sociale organisaties (bv. sociaal restaurant, sociale kruidenier,…) en zo tot bij mensen in armoede. In Diksmuide beter gekend als nUniek. Momenteel zijn we actief in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide, Alveringem en Koekelare .
Een kijkje in ons team: Ahmed en Houmam zijn de magazijniers die dagelijks de voedseloverschotten gaan ophalen, sorteren, verdelen en uitleveren. Ahmed rijdt heel graag met de koelwagen en Houmam is zeer vlot met administratie en alles rond ICT. Fabienne Bertens coacht de doelgroepmedewerkers en begeleidt ze binnen het project met als doel een job te bemachtigen na het artikel 60 traject.
foodsavers
Aster Ketels is sedert augustus de nieuwe projectmedewerker. Zij staat voornamelijk in voor het operationele aspect. Het project draaiende houden maar natuurlijk ook het project doen groeien samen met de collega's, de schenkers en de lokale besturen. Samen de voedselhulp uitbreiden en versterken, voedselverliezen doen afnemen en sociale tewerkstelling realiseren.
Meer info vind je hier.
Volg je ons op Facebook?

Inagro zoekt bezoek- en beleefboerderijen

Als landbouwer ben je trots op je dagelijkse inzet voor lekker voedsel en deelt dat graag met anderen. Je verwelkomt verenigingen, families of vrienden met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding, eventueel met een degustatie. Er komt wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken. Of het lijkt je wel leuk om kampen, verjaardagsfeestjes of teambuildings te organiseren. Is onze beschrijving jou op het lijf geschreven? Of bied je zulke activiteiten aan, maar nog niet professioneel en maak je plannen in die richting? Dan zoeken we jou!
Meer info.
logo bezoekboerderijen

Zalige Zonden in de Westhoek

Zalige Zonden in de Westhoek
Niet alleen staat genieten overal centraal in de Westhoek, je vindt hier ook tal van musea en attracties. Die vertellen je met veel plezier van waar al deze zalige zonden komen. Hop in het Hopmuseum in Poperinge, taartjes in het Bakkerijmuseum in Veurne, tabakslekkernijen in Wervik, ... Maar er is meer...luisteren alleen is in dit geval geen optie. Tijdens de theatervoorstelling ‘Zalige Zonden’ kan je ook proeven van al dat lekkers. Per locatie veroveren aangepaste Westhoektapas vlot al je smaakpapillen!
Meer info

Open Monumentendag - 12 september 2021

afbeelding OMD
Op 12 september is het terug zo ver, monumenten over de hele provincie openen hun deuren voor het grote publiek. De uitgelezen kans om een kijkje te nemen op die plekken waar je anders niet of minder makkelijk komt.

Ook verschillende provinciale locaties en diensten nemen deel aan deze editie van OMD, we geven je graag een klein overzichtje mee.
De interieurwachters nemen je mee naar de Sint-Annakerk
Inspecteer de molen van Stene zoals een echte Monumentenwachter
Ontdek de waarde van funerair erfgoed op het kerkhof van de Sint-Annakerk in Stene
Op stap in Stene met de erfgoedapp
Bezoek Atlantikwall Raversyde | De Gids vertelt
Familierondleiding. Ontdekkingstocht in Batterij Aachen (WO I)
Het Provinciaal Hof Brugge ‘in restauratie’: van besloten erfgoed tot open huis

De auto in de Westhoek. Is er een alternatief?

De Westhoek werkt dit jaar voor het eerst aan een mobiliteitsplan. Een uitdaging van formaat want het openbaar vervoer is er minimaal en de fiets komt weinig van stal voor het woon-werk verkeer. De auto overheerst bij het verplaatsen. De toenemende, goedkope automobiliteit was een hefboom voor de ontwikkeling van de streek. Overal kan gewoond worden en tegelijkertijd kan werken, recreëren en inkopen doen op streekniveau en in de omringende grotere steden. De Westhoek werd door de auto eveneens de toeristische groene regio van Vlaanderen. Dit mobiliteitsmodel staat vandaag onder druk. We voelen dat het zo niet verder kan. Kijk naar de ochtend- en avondspits bij de steden. Lijst de nadelen van de auto eens op: de CO2-uitstoot, de vervuiling, het lawaai, de ruimte-inname, de files en de afhankelijkheid van de olieproducenten. De leefbaarheid van steden en dorpen staat daardoor onder druk. De streek wordt recreatief minder aantrekkelijk. Hoe moet het anders? Dirk Lauwers reikt ons handvaten voor duurzamere mobiliteit: betaalbaar voor iedereen, efficiënt, gezond en vriendelijk voor het milieu.
Philip Konings (Dienst Mobiliteit, Provincie West-Vlaanderen) modereert deze avond.

i.s.m. Fietsersbond Zuidelijke Westhoek, Stad Ieper
dinsdag 14 september 2021 van 20 u. tot 22 u - Auditorium Auris, Ter Waarde 1, 8900 Ieper
€ 10, € 2 - UiTPAS kansentarief
Vooraf inschrijven tot en met 8/9/2021 op www.avansa-ow.be of 059/50.39.52. Het aantal plaatsen is beperkt omwille van corona

Gratis Energiefit-sessies - 21 en 28 september 2021

Facebook linkadvertentie-sept_21_nieuwsbrief

Winterse vertellingen in de Bib

Een voorleesmoment met knutselactiviteit voor de allerkleinsten.
Wat is op een gure woensdagnamiddag leuker dan luisteren naar een grappig of meeslepend verhaal? Daarna ook nog eens aan het knutselen slaan natuurlijk! Tussen eind september en februari trakteren de IJzervallei-bibliotheken (Alveringem, Lo-Reninge, Diksmuide, Houthulst) je elke maand op een ander verhaal én een doe-activiteit in het thema van het gekozen boek. Als (groot)ouder ben je zeker welkom!
De winterse vertellingen gaan door op woensdagen telkens om 15.30 uur. De duur is afhankelijk van het gekozen verhaal en de daarbij horende activiteit.
Inschrijven voor een Winterse Vertelling kan in een van de IJzervallei-bibliotheken!
logo_Winterse_Vertellingen_v008 met tekst low

Theatervoorstelling 'De knikkers van Qadir' - 13 oktober 2021

Flyer klein_1
Vijf jaar geleden was Qadir Nadery drie maanden onderweg met zijn kinderen, die toen nog maar 2 en 4 jaar oud waren vanuit Afghanistan naar België over de bergen en over de zee. Na zijn boek vertelt hij nu zijn verhaal in een theatervoorstelling van productiehuis HETGEVOLG.

In 2002 ging Moeders voor Vrede aan de slag in Afghanistan, een land dat wordt verscheurd door oorlog en waar vrouwenrechten bijna onbestaande zijn. Tot op vandaag runnen ze er projecten in verschillende regio’s.

Nu hebben ze uw steun meer dan nodig! Op woensdag 13 oktober 2021 om 20u15 kan je in CC Het Perron in Ieper naar de theatervoorstelling komen kijken. Welkom!

Tickets: www.hetperron.be
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer