Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief september 2020
  • Word jij onze nieuwe collega?
  • Regiocampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld'
  • 3...2...1...START! Landschapsfonds gelanceerd
  • Waarom werken aan mobipunten?
  • Projectoproep internationale uitwisseling door West-Vlaamse gemeenten
  • Ontdek de Wederopbouw van de Westhoek met Feniks 2020
  • Boost je begeleidersskills rond digitale geletterdheid
  • State of the region

Word jij onze nieuwe collega?

Beleidscoördinator en Deskundige Wonen WoonWinkel West

Als medewerker voor WoonWinkel West kom je terecht binnen de Dienstverlenende Vereniging Westhoek (DVV Westhoek). Dit is een samenwerkingsverband van 17 gemeenten en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en heeft als doel zo veel mogelijk drager te zijn van bestaande en nieuwe intergemeentelijke samenwerkingen. Doordat de vereniging over een eigen rechtspersoonlijkheid beschikt kan ze ook projecten ontwikkelen en optreden als werkgever voor gedeelde tewerkstelling van specifieke medewerkers.
Beleidscoördinator WoonWinkel West
Als beleidscoördinator van WoonWinkel West geef je leiding aan een team medewerkers. Je stuurt hen aan in de uitvoering van diverse opdrachten binnen het woonbeleid.
Samen met je team werk je voor de gemeenten van de woonwinkel (Diksmuide, Houthulst, Kortemark, Lo-Reninge en Veurne).
Meer info

Deskundige Wonen WoonWinkel West
Als deskundige wonen van WoonWinkel West ben je verantwoordelijk voor onder andere het ondersteunen van de gemeenten op vlak van woonbeleid, het opvolgen van de procedures tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring en opvolging van dossiers leegstand en verwaarlozing. Samen met het team werk je voor de gemeenten van de woonwinkel (Diksmuide, Houthulst, Kortemark, Lo-Reninge en Veurne).
Meer info

Coördinator Regionaal Landschap Westhoek vzw

Het Regionaal Landschap Westhoek vzw is een duurzaam samenwerkingsverband dat in overleg en samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, de 14 aangesloten gemeenten uit de Westhoek, de middenveldorganisaties en de inwoners werkt aan de bevordering van het streekeigen karakter, het natuurbehoud, het beheer, herstel, aanleg en de ontwikkeling van kleine landschapselementen, natuurrecreatie en natuureducatie, recreatief medegebruik en landschappelijk erfgoed.
join our team
Als coördinator realiseer je samen met het team projecten en acties die bijdragen tot deze doelstellingen. Je bouwt mee aan duurzame partnerschappen en weet vlot in te spelen op veranderingen in je omgeving. Je houdt de organisatie op een transparante wijze financieel gezond. Je ziet opportuniteiten en kan deze vertalen naar een beleid.
Meer info

Regiocampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld'

WHDNW-streeknieuwsbrief-september2020
De regiocampagne ‘Westhoek. De nieuwe wereld’ werd verlengd tot 2023!
Deze campagne zorgt ervoor dat de Westhoek positief in beeld komt bij jongeren en jonge gezinnen. Het stelt de Westhoek voor als aangename regio om in te wonen, te ondernemen en/of te werken. Er is financiële ondersteuning vanuit het Leader programma en 17 Westhoekgemeenten.

Volg de campagne op deze kanalen:
website facebook instagram twitter linkedin 

3...2...1...START!

landschapsfonds
Na een try-out vond op 26 augustus in Dranouter de lancering plaats van het Landschapsfonds Westhoek.
Een (voedsel)bosje of boomgaard bij jou in de buurt aanplanten? Een buurttuin uitbreiden? Een groen speelelement of een vlindertuin om de hoek aanleggen ...? Hebben jij, jouw buren of jouw vereniging een voorstel of zit je op een idee te broeden? Het Landschapsfonds Westhoek draagt tot 5.000 euro bij aan jouw crowdfundingcampagne voor een groen initiatief in en nabij je dorp of buurt! Crowdfunding?!? Niks voor jou? Laat tien eerdere initiatiefnemers jou overtuigen!
Meld jouw project aan voor 26 november 2020!
Meer info

Waarom werken aan mobipunten?

Mobipunten nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen het Vlaamse mobiliteitsdenken. Tegelijk is het concept nog in volle ontwikkeling.
Om in beeld te brengen op welke manier mobipunten bijdragen aan de beleidsdoelstellingen, wensen we meer inzicht te krijgen in deze beleidsdoelstellingen.
Graag vragen we daarom even van uw tijd voor een kort onderzoek dat polst naar waarom u als stad of gemeente investeert of eventueel zou investeren in mobipunten.
Deze bevraging kadert binnen het Vlaio City of Thingsproject ‘IOT-gestuurde mobipunten’ van de stad Aalst in een ruim samenwerkingsverband met onderstaande partners.

Projectoproep internationale uitwisseling door West-Vlaamse gemeenten

Provincie West-Vlaanderen maakt middelen vrij om gemeentebesturen te ondersteunen die binnen hun bestuur of gemeentegrenzen een uitwisselingsproject opzetten met een niet-Europees land uit de DAC-lijst.
Dit project is voor West-Vlaamse gemeentebesturen die niet enkel óver mensen uit het Zuiden willen praten, maar ook mét mensen uit het Zuiden. De invalshoek kan wereldburgerschap zijn, maar ook onderwijs, jeugd, economie, …
wereldtelefoon2
De Provincie projecten ondersteunen met een duidelijke win-win:
• win in West-Vlaanderen: een dynamiek binnen de eigen gemeente op gang brengen tussen gemeentelijke diensten en organisaties uit je gemeente. Verschillende mensen/diensten/organisaties krijgen de kans om in contact te treden met mensen uit het Zuiden
• win voor het Zuiden: minstens één lokale overheid of organisatie is op een rechtstreekse manier betrokken.
Meer info

Ontdek de Wederopbouw van de Westhoek met Feniks 2020

Feniks2020 logo
Na de Eerste Wereldoorlog lag de Westhoek in puin. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de streek krabbelde recht. In tien jaar tijd herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. Tegen het einde van de jaren twintig was de wederopbouw grotendeels voltooid. Deze wederopbouw bepaalt tot op vandaag het uitzicht van de Westhoek.
Lokale besturen in de Westhoek slaan de handen in elkaar met Westtoer en de Provincie om in 2020-2021 het verhaal van de wederopbouw van hun streek na WOI te brengen. Met Feniks 2020 wordt deze wederopbouw in grote en kleine verhalen weer tot leven gebracht. Bezoekers én bewoners kunnen ‘de Groote Wederopbouw’ herbeleven in expo’s en belevingsruimten, langs toeristische wandelingen en fietstochten. In 2021 staan er nog enkele grote openlucht spektakels gepland. Alle info vind je hier.

En u zag misschien al het spotje op VRT (één en canvas) ter promotie van het Feniks project. Ook op sociale media wordt de spot volop gedeeld, je kan het spotje bekijken of zelf delen via deze link. De spot wordt elke avond van 7 tem 20 september uitgezonden op Focus, WTV én AVS, tijdens de non-stop nieuwslus.

Boost je begeleidersskills rond digitale geletterdheid

De digitalisering van het maatschappelijk leven zit al vele jaren in de lift. Met de COVID19 pandemie is dit in een ongelofelijke stroomversnelling terecht gekomen. Wie vandaag nog niet over een basis aan digitale geletterdheid beschikt, valt op steeds meer domeinen van het maatschappelijke leven uit de boot.
Kom jij vaak in contact met mensen die een digitaal duwtje in de rug kunnen gebruiken, maar worstel je zelf om hen op een professionele manier te begeleiden en te ondersteunen? Dan is onderstaand programma zeker iets voor jou!
Tijdens de Week van de Geletterdheid, die dit jaar plaatsvindt van 7 tot 11 september, organiseert We Tech Care een reeks van 3 gratis online sessies over digitale inclusie :
- tijdens de 1e sessie leer je hoe je iemand kan helpen zijn of haar eerste stappen in de digitale wereld te zetten, en hoe je als begeleider best omgaat met digitale onzekerheid;
- tijdens de 2e sessie maak je kennis met het pedagogisch materiaal van 123digit.be;
- de 3e sessie zoomt dieper in op financiële geletterdheid (i.s.m. Febelfin en itsme®)
Op deze website vind je meer info en kan je je meteen ook inschrijven voor één of meerdere van de online sessies.
begeleidersskills

State of the region

Streef je naar diepgang of meerwaarde in de samenleving? Ben je als vrijwilliger, burger of (cultuur)professional actief over de grenzen van wijk, gemeente, sector of thema heen? Of heb je die ambitie? Dan is State of the Region iets voor jou.
Laat je meeslepen door straffe cases of gooi zelf concrete hulplijntjes uit. We proberen elkaar te helpen of te inspireren, schakelen experts in om je organisatie daadkrachtiger te maken en staan stil bij noden en kansen van samenwerken.
Voor wie?
State of the Region is een inspiratie- en netwerkmoment op dinsdag 6 oktober 2020 in Torhout. Voor alle believers in een maakbare maatschappij. Voor voortrekkers die hun maatschappelijk project of burgerinitiatief willen laten groeien over gemeentegrenzen of sectoren heen… Voor al wie een passionele en geëngageerde drive heeft voor een mooiere leefwereld. Want transversaal is het nieuwe normaal en bovenlokaal netwerken al helemaal!
Save the date - state of the region 6-10-2020
logoreeks_footer-7-logo's_NieuweDVV
footer