Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief juli - augustus 2020
 • Foodsavers Westhoek sinds 15 juni 2020 operationeel
 • [UITNODIGING] Westhoekatelier 'Levenslang Leren' en 'Digitalisering' - 9 juli 2020
 • Samenwerking tussen Cultuuroverleg IJzervallei, CO7 en Vormingplus
 • Partons 2.0 geselecteerd voor de Regiostars 2020 - stem mee!
 • Oproep DNA-masterplan dorpen
 • Dertien nieuwe Leaderprojecten versterken de Westhoek
 • Nieuwe oproep Leaderprojecten
 • Nieuwe oproep projecten Omgevingskwaliteit en Plattelandsplus
 • IkzomerWesthoeks
 • Pikuur Natuur in De Koolhofput
 • [NIEUW] nieuwsbrief Passage Flandres-Westhoek

Foodsavers Westhoek sinds 15 juni 2020 operationeel

Foodsavers Westhoek is een sociaal distributieplatform dat kwalitatieve overschotten (voeding en niet-voeding) inzamelt en herverdeelt naar sociale organisaties (bv. sociale kruidenier, sociaal restaurant, …) en zo tot bij mensen in armoede.
Op 15 juni ging het platform van start: twee leerwerknemers gaan sindsdien elke ochtend de voedseloverschotten van Colruyt Diksmuide ophalen en brengen die naar vier voedselhulporganisaties in de pilootregio De Panne, Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. In de maand juni werd zo al meer dan 600 kg voedseloverschotten gered van de afvalberg en ingezet als voedselhulp voor kwetsbare inwoners van de Westhoek.
foodsavers
De opstart van het sociaal distributieplatform kadert binnen het project Foodsavers Westhoek dat wordt gesubsidieerd door Vlaanderen en de Nationale Loterij. Het project loopt nog tot het voorjaar van 2021. In een volgende fase – vanaf augustus 2020 – zal het platform de distributie van FEAD middelen (Fonds voor Europese Hulp aan de meest behoeftigen) integreren en een inventarisatie maken van de voedselhulpnoden van de andere gemeenten van de Westhoek.
Meer informatie over het project vind je via deze link.

[UITNODIGING] Westhoekatelier 'Levenslang Leren' en 'Digitalisering' - videoconferentie op 9 juli van 9u30 tot 11u00

Levenslang leren en digitale vaardigheden worden belangrijker dan ooit voor de ontwikkeling van een individu, een organisatie, een regio, een sector, ... “Iedereen digitaal” is één van de vier pijlers van de toekomstvisie voor de Westhoek.
Programma :
□ Inleiding : traject “Westhoek slim onderweg”, dhr. Bart Van Herck, Idea Consult.
□ Volwasseneneducatie in de Westhoek. Tussentijdse resultaten onderzoek “levenslang leren” in de Westhoek + voorstelling concept samenwerkingsmodel, Mevr. Sofie Cabus en Mevr. Goedroen Juchtmans, KU Leuven – Hiva.
□ Blended Learning , Mevr. Ella Desmedt, Idea Consult
□ Reflectie en formulering van ambities en acties op schaal van de Westhoek

Deelnemers krijgen de kans om te reflecteren op de keynote sprekers. Er is ruimte voorzien om de ambities te vertalen in concrete acties. Uw mening en inzichten zijn belangrijk.

Inschrijven via deze link. Deelnemers krijgen via mail toegang tot de videoconferentie
Meer info piet.quataert@west-vlaanderen.be.
ESF
levenslangleren

Samenwerking tussen IJzervallei, CO7 en Vormingplus

Er werd een samenwerking opgezet tussen Cultuuroverleg IJzervallei – het intergemeentelijke samenwerkingsverband van Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge-, CO7 en Vormingplus. Vormingplus is een sociaal-culturele organisatie actief in 13 regio’s in Vlaanderen en Brussel. Ze creëren een breed gamma aan opleidingen voor volwassenen.
De samenwerking heeft als doel de lokale vrijwilligers een vorming te kunnen aanbieden aan een voordelig tarief. Voor het najaar van 2020 worden drie activiteiten georganiseerd:
* duurzame events organiseren
* online vergaderen en online lezingen geven
* spreken voor publiek.
De locaties voor de verschillende vormingen wordt in overleg met CO7 nog bepaald. Het is de bedoeling om deze samenwerking ook in 2021 verder te zetten.

Partons 2.0 geselecteerd voor de Regiostars 2020 - stem mee!

Ons project werd geselecteerd voor de Regiostars 2020 van de Europese Commissie in de categorie “Citizens engagement for cohesive European cities”.
Help je mee om stemmen te verzamelen (voor 9 juli) en het project in de spotlights te zetten? Deel deze link bijvoorbeeld via jouw sociale media, sociale media van jouw organisatie, website, nieuwsbrief, collega’s, …
Vergeet natuurlijk ook zelf niet te stemmen!
partons_justine-vergotte_01

Oproep DNA-masterplan dorpen

De Provincie West-Vlaanderen organiseert de volgende vier jaar een reeks ontwerpweken, waarbij in zestien dorpen een DNA van het Dorp-masterplan zal ontstaan. Op basis van concrete uitdagingen en gedegen studiewerk, worden bewoners en bestuurders samengebracht tijdens een ontwerpweek om te zien hoe het dorp zich kan en moet ontwikkelen.

Concreet bieden wij een methodiek, een goed ontwerpbureau en de helft van de kostprijs (tot maximaal 25.000 euro) aan een gemeente voor de opmaak van een masterplan voor het dorp. Heeft jouw stad of gemeente dorpen waarvoor je zo’n oefening zinvol en bruikbaar acht? Neem dan contact op met Jan.Leicher@west-vlaanderen.be of Karl.Catteeuw@west-vlaanderen.be
Meer info
Dranouter_panorama

Dertien nieuwe Leaderprojecten versterken de Westhoek

mini_liaison (1)
Onlangs werden dertien projecten goedgekeurd in het kader van ‘Leader Westhoek’, het programma voor plattelandsontwikkeling in de regio.

De 13 projecten krijgen in totaal € 453 725,34 Europese, Vlaamse en Provinciale steun.
De goedgekeurde landbouw-, toerisme- en welzijnsprojecten kan je lezen in dit document.

Nieuwe oproep Leaderprojecten en projecten Omgevingskwaliteit en Plattelandsplus

Organisaties, verenigingen en lokale besturen met een innoverend en uitdagend projectidee voor de Westhoek kunnen hun aanvraag indienen tot en met 1 oktober 2020.
Projectideeën i.v.m. landbouw, toerisme of welzijn kunnen bezorgd worden aan Wouter Bertier, wouter.bertier@west-vlaanderen.be
0499 56 59 87
Wortelen_Antoine_Leterme16 - kopie

IkzomerWesthoeks

De Kinderbrouwerij
Uitkijkpunten Westhoek – Horizon 2025 - Mouterijtoren Reningelst (Poperinge)
Een jarenlange renovatie toverde de mouttoren om tot een gratis toegankelijk Horizon 2025 uitkijkpunt met een weids zicht over de West-Vlaamse Heuvels en Frankrijk. Tijdens de klim naar boven wandel je langs een gloednieuwe Feniks2020 tentoonstelling. Daarin beleef je de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de kinderen uit die tijd.
Nog meer uitkijkpunten in de Westhoek
Meer info over de Feniks tentoonstelling

Fiets of wandel in het spoor van de wederopbouw van de Westhoek na WOI
Feniks 2020 brengt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek, die als een feniks uit zijn as herrees na de totale verwoestingen door de Eerste Wereldoorlog. Fiets of wandel in het spoor van de wederopbouw en ontdek via diverse expo’s niet alleen het verhaal van de materiële opbouw, maar ook van het herstel van een samenleving, van hoe mensen van een huis weer een thuis maakten.
Meer info
Fiets in het spoor van de Wederopbouw

Pikuur Natuur in de Koolhofput

Copyright_Outsider_coast
De Koolhofput. Je kan er van 6 tot 17 juli genieten van de rust en stilte met een heerlijke, gezinsvriendelijke natuurkuur. Reserveer met het gezin een kanotocht, geniet van natuurmuziek of ontdek kunst en poëzie aan het water.
Met haar oase van rust en stilte, waterrijke natuur, picknickgelegenheden, waterberging en oorlogsrelicten is de Koolhofput een mooie toevoeging aan de bestaande provinciale domeinen. De Provincie West-Vlaanderen telt nu 20 domeinen en 9 groene assen, allemaal als natuur- en recreatiegebied ingericht.
Ontdek het programma Pikuur Natuur in domein de Koolhofput

[NIEUW] nieuwsbrief Passage Flandres-Westhoek

Passage Flandres-Westhoek is een wekelijkse nieuwsbrief met actualiteit die wil bijdragen tot een grensregio van en voor burgers. Passage Flandres-Westhoek is een onafhankelijk initiatief van Bart Noels en Antoine De Buck en werkt met een autonome redactie. Meer info omtrent de werkwijze vind je terug in een interview met beide initiatiefnemers.
Het meest interessante nieuws uit de regio wordt in de tweetalige (Frans-Nederlands) nieuwsbrief opgenomen. Passage selecteert economisch, ruimtelijk, cultureel en maatschappelijk nieuws dat relevant is voor elke deelregio.
Zo willen de initiatiefnemers de burgers aanzetten om te reizen, zich te informeren en om deel te nemen aan culturele en andere activiteiten in de andere regio.
Meer info en inschrijven
logoreeks_footer 7 logos
footer