Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief april 2018
  • Vervoerplan regio Westhoek goedgekeurd!
  • Iedereen Eco-burger! stimuleert de grensoverschrijdende biodiversiteit
  • [UITNODIGING] toekomst Callicanes op 14 april 2018
  • Nieuws van Toerisme Westhoek
  • Wonen in de Westhoek? Verkoop woonprojecten Sint-Laurentiusstraat (Klerken) en Walleghemsgoed (Zonnebeke) van start
  • [UITNODIGING] Netwerkmoment duaal leren op 27 april 2018
  • [SAVE THE DATE] Opening tentoonstelling Vamos Vacaturas op 3 mei 2018
  • Doe mee aan het waterfront!
  • WVI zoekt projectontwikkelaar voor realisatie bedrijfsverzamelgebouw in Wervik

Vervoerplan regio Westhoek goedgekeurd!

Vervoerplan vervoerregio Westhoek goedgekeurd!
In 2016 selecteerde de Vlaamse Regering de Westhoek als pilootregio voor de invoering van 'basisbereikbaarheid'. De Westhoek werd gekozen omwille van zijn landelijke karakter, in vergelijking met de overige twee pilootregio's die een meer verstedelijkt karakter hebben, m.n. Aalst en Mechelen. Deze drie pilootregio's hadden als opdracht een vervoerplan op te maken waardoor het openbaar vervoer in de regio meer …

Meer lezen

Iedereen Eco-burger! stimuleert de grensoverschrijdende biodiversiteit

Ploegsteert eikelmuis916
TEC! of Iedereen Eco-burger! is een tripartiete project in het kader van het Interreg V-programma France-Wallonie-Vlaanderen dat tot doel heeft een grensoverschrijdende biodiversiteitsstrategie uit te werken. Deze strategie wordt gezamenlijk met dertien lokale partners gerealiseerd. Biodiversiteit stopt nu eenmaal niet aan de grens, het beheer jammer genoeg wel. De uitwerking van deze biodiversiteitsstrategie omvat twee grote luiken: de opmaak van tien grensoverschrijdende actieplannen voor zeven doelsoorten en drie habitats en het opstarten van heel concrete acties op het terrein die deze biodiversiteit op een termijn van vijftien jaar duidelijk dienen te verbeteren.
Onlangs zijn er drie van deze grensoverschrijdende actieplannen voorgesteld. Het gaat over de twee doelsoorten “Eikelmuis” en “geelgors” en over de habitat “haaglandschap”. De diverse partners werken nu op het terrein enkele concrete maatregelen uit zoals het plaatsen van een uitgebreid netwerk van eikelmuisnesten om deze doelsoort betere overlevings- en voortplantingskansen te geven, het zaaien van Japanse haver als wintervoedsel voor de geelgors, het planten en onderhouden van hagen om de geelgorzen voldoende broedplaatsen te geven, de kwaliteit van het landschap te verbeteren en de erosie van veel percelen in te dijken.
Wie interesse heeft in deze grensoverschrijdende actieplannen kan gratis een papieren of een digitaal exemplaar bekomen via het Tolhuis.

Info: Ronny Vanhooren, 051 519346

[UITNODIGING] toekomst Callicanes op 14 april 2018

Was jij ook aanwezig op de infovergadering in Callicanes begin september vorig jaar?
Of misschien kwam je even piepen tijdens de boerenmarkt die we organiseerden?

Nog altijd benieuwd naar onze plannen voor CALLICANES?
Kom dan zeker naar de oude grenspost op zaterdag 14 april tussen 11u en 16u!

We kunnen niet wachten om onze plannen aan jullie voor te stellen.
Opnieuw horen we graag jullie feedback, opmerkingen én hopelijk ook positieve reacties.

Meer info
Provincie West-Vlaanderen, Kelly Gheleyns

Nieuws van Toerisme Westhoek

Weekend van het volkscafé in de Westhoek

Op 14 & 15 april staat de 5de editie van het Weekend van het volkscafé op de agenda. Meer dan 80 cafés in de Westhoek en Frans-Vlaanderen worden in de kijker gezet door de organisatie van talrijke activiteiten in couleur locale sfeer: optredens, bierproeverijen, voordrachten, volksspelen,… Download hier de programmabrochure..
In het spoor van Taboe/Geubels

Philippe Geubels trok de afgelopen weken, in het kader van het televisieprogramma 'Taboe', op avontuur in de Westhoek. Hijzelf en z'n gasten ontdekten vanuit vakantiewoning Blauwpoort in Westouter, heel wat mooie locaties in de regio. Zin om deze plekjes zelf te ontdekken?
Via deze link zie je waar Geubels & co overal geweest zijn.
Nieuw Guynemerpaviljoen, Poelkapelle

Het nieuwe Guynemerpaviljoen brengt naast het verhaal van Georges Guynemer ook info over andere piloten en de tactiek en techniek van de luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog. Blikvanger is de replica van Guynemers’ vliegtuig, de Morane-Saulnier.
Meer info
wkndvolkscafé
Blauwpoort Westouter
Guynemerpaviljoen

Wonen in de Westhoek? Verkoop woonprojecten Sint-Laurentiusstraat (Klerken) en Walleghemsgoed (Zonnebeke) van start

Samen met de gemeenten realiseert WVI extra woongelegenheid in Klerken (Houthulst) en Zonnebeke.
Zo realiseren we in de gemeente Houthulst samen met de bouwmaatschappij De Mandel de nieuwe verkaveling Sint-Laurentiusstraat, op wandelafstand van het centrum van Klerken.

In de gemeente Zonnebeke zijn we recent met de verkoop van de verkaveling Walleghemsgoed, nabij de Albertstraat, gestart.

Een grote troef van de WVI-bouwkavels is dat kopers nog steeds met een eigen architect en aannemer aan de slag kunnen gaan. De beschikbare loten bouwgrond kunnen digitaal geraadpleegd worden via deze link.

[UITNODIGING] Netwerkmoment duaal leren op 27 april 2018

header-uitnodiging-nieuwsbrief5

[SAVE THE DATE] Opening tentoonstelling Vamos Vacaturas op 3 mei 2018

Beeld_vamos_vacaturos
Expo Vamos Vacaturos is een rondreizende tentoonstelling en gaat over diversiteit op de West-Vlaamse werkvloer. Mensen van buitenlandse afkomst getuigen over hun ervaringen met werken in Vlaanderen. We interviewden ook West-Vlaamse bedrijven over diversiteit op de werkvloer. Met tal van filmpjes en met foto’s van Els Van Bosbeke. De tentoonstelling is opgesteld in klare taal.

Noteer alvast 3 mei in uw agenda want dan start de tentoonstelling in het Streekhuis Westhoek.

Meer info
logo vaos vacaturos
W-VL logo koepel cmyk

Doe mee aan het Waterfront!

campagnebeeld Waterfront
In 1918 eindigde WOI. 100 jaar later komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren.
Op vrijdag 29 juni 2018 zijn 6.000 participanten nodig om 3.000 bootjes vast te houden, 2 per bootje, tussen Zeebrugge en Oostende. Hou een bootje vast op het water en pen er een hoopvolle ‘boot’-schap op.
Canvas zendt het Waterfront rechtstreeks uit.

Schrijf je hier in!

WVI zoekt projectontwikkelaar voor realisatie bedrijfsverzamelgebouw in Wervik

WVI is op zoek naar een projectontwikkelaar voor de oprichting van een bedrijfsverzamelgebouw in Wervik. Met de realisatie van een bedrijfsverzamelgebouw wensen het stadsbestuur van Wervik en WVI een kwalitatief, betaalbaar en passend aanbod te creëren voor kleinschalige bedrijven. Projectontwikkelaars met interesse om het bedrijfsverzamelgebouw te realiseren, worden verzocht om een financieel en inhoudelijk voorstel in te dienen.

Meer info

WVI 20080506480 Wervik - Pontweg
logoreeks_footer_2
footer