Streekhuis-banner_lagen_platter
Nieuwsbrief - maart 2021
  • WEBINAR: Eén woonmaatschappij: de rol van het lokale bestuur - 11 maart 2021 om 20u
  • ENERGIEFITSESSIE: duurzame mobiliteit - 31 maart om 20u
  • Week van de Vrijwilliger bij NestorPlus
  • Een plattelandsproject in je dorp?
  • IJzersterk Talent overspoelt de Westhoek
  • Uitbreiding domein Esenkasteel met bosaanplanting
  • De Participatie Atlas

WEBINAR: Eén woonmaatschappij: de rol van het lokale bestuur - 11 maart 2021 om 20u

Eén woonmaatschappij per gemeente tegen 2023, dat is de ambitie van Vlaanderen. Niet alleen kan er maar één sociale huisvestingsmaatschappij actief zijn, deze moet ook samensmelten met het sociaal verhuurkantoor. Vlaanderen streeft ernaar deze reorganisatie binnen de grenzen van de referentieregio’s voor intergemeentelijke samenwerking te realiseren.
webinar
DVV Westhoek bereidt de Westhoekgemeenten hier op voor met een webinar. Peter Hautekiet van VVSG leidt de avond in. Hij kadert de referentieregio en de betekenis ervan voor de Westhoek. Op het hoofdmenu staan de verwachtingen van Vlaanderen over de woonmaatschappij.
Joris Deleenheer van VVSG staat uitvoerig stil bij de gevolgen voor de lokale besturen.

ENERGIEFITSESSIE: duurzame mobiliteit - 31 maart 2021 om 20u

Week van de Vrijwilliger bij NestorPlus

Het is weer zover, dé belangrijkste week van het jaar binnen NestorPlus. De Week van de Vrijwilliger, een volledige week om onze vrijwilligers te bedanken voor al het harde werk dat ze dag in dag uit leveren. Dit jaar loopt de Week van de Vrijwilliger van 27 februari tot 7 maart. Deze week wordt al sinds 1986 georganiseerd. Oorspronkelijk werd dit georganiseerd om het vrijwilligerswerk te promoten. Vandaag staat deze week in het teken om vrijwilligers te bedanken.
week vd vrijwilliger
Binnen NestorPlus proberen we ieder jaar onze vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Wegens COVID-19 heeft ons vrijwilligerswerk een duwtje gekregen. Voorlopig ligt veel van onze dienstverlening stil, maar toch blijven de vrijwilligers zich engageren om vooruit te gaan. Dit jaar worden dus jammer genoeg geen acties georganiseerd. Fysiek bedanken zit er ook niet in, wel ontvangen alle 105 vrijwilligers een kaartje in de bus.
Bij deze een dikke dankjewel, niet alleen aan de vrijwilligers binnen NestorPlus, maar aan iedereen die zich vrijwillig engageert!
Wil je meer info over NestorPlus? Neem dan contact op met de coördinator Melissa via info@nestorplus.be of 0473/33 34 33 (enkel voor de gemeenten Alveringem, Lo-Reninge en Vleteren).

Een plattelandsproject in je dorp?

Eetbaar landschap
Organisaties, verenigingen en lokale besturen die een innoverend en uitdagend idee hebben voor een plattelandsproject of hun dorp een nieuw elan willen geven, kunnen voor ondersteuning terecht bij Leader Westhoek
Contactpersoon is Wouter Bertier, wouter.bertier@west-vlaanderen.be
0499 56 59 87.

Inspiratie kunt u vinden op het plattelandsloket

IJzersterk Talent overspoelt de Westhoek

IJzersterk
Klassiek uit Koksijde, street-art uit Nieuwpoort, opera uit Diksmuide, en met een omschrijving als ijzersterk mag heavymetal uit Lo-Reninge ook niet ontbreken.
IJzervallei en Viertoren houden samen het concept IJzersterk Talent boven de doopvont.
De twee intergemeentelijke samenwerkingsverbanden rond cultuur en erfgoed, slaan de handen in elkaar om een platform te ontwikkelen waar artiesten, kunstenaars en organisatoren elkaar vlot vinden . Maar ook om talent uit de Westhoek te stimuleren en podiumkansen te geven in eigen streek. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een website. ... Meer lezen.
www.ijzersterktalent.be

Uitbreiding domein Esenkasteel met bosaanplanting

De Provincie West-Vlaanderen richt het gebied en de recentelijk verworven gronden rond het Esenkasteel (Diksmuide), waar de provinciale gebiedswerking voor de Westhoek in huist, in. In een eerste fase wordt 5.820 m² bos geplant op een aangekocht terrein van ruim een hectare.
In een eerste fase plant de Provincie West-Vlaanderen bijna 60 are aan met inheemse boomsoorten.
aanplant_Bos_1
Na de aanplant worden ook gradueel wandelpaden aangelegd met een verbinding naar de Spardevaardekenstraat, zodat er bijkomende verbinding is met het nabijgelegen industriegebied.
Meer lezen

De Participatie Atlas

participatie atlas
Een fantastische ontdekkingsreis langsheen de schatten van participatief werken.
De participatie atlas is een gids voor wie met participatie aan de slag gaat of wil gaan, van burger tot bestuur. Het is het resultaat van een twee jaar durend experiment, samen met burgers, sociale initiatieven en lokale besturen uit diverse regio’s, zowel in België als in Frankrijk. Het experiment werd uitgevoerd in het kader van het Europees project Partons 2.0.
Meer info of de atlas downloaden? Klik dan op deze link.
Voor een fysiek exemplaar, contacteer jonas.polin@west-vlaanderen.be.
logoreeks_footer-7-logo's_NieuweDVV
footer