Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief maart 2020
  • UITNODIGING woensdag 18 maart 2020: "Westhoek slim onderweg"
  • Gratis renovatiebegeleiding
  • Feniks 2020 - Terug naar de Westhoek
  • Grensoverschrijdende analyse van het dienstenaanbod
  • De biodiversiteit viert feest!
  • WinVorm 2020
  • Bijeenkomsten GIS Community (GISCO)
  • Gent-Wevelgem, een échte Westhoekkoers
  • Westhoekpublicaties
  • Thuis in de toekomst - help uw gemeente aan accurate resultaten

UITNODIGING woensdag 18 maart 2020: "Westhoek slim onderweg"

Ontwerp mee de toekomst van de Westhoek en neem deel aan het 1ste Westhoeklabo.
Woensdag 18 maart 2020 van 13:30 tot 17:30 in het Streekhuis Westhoek
We kennen de Westhoek vandaag, met zijn sterkten en zijn uitdagingen. Maar laat ons even tien tot vijftien jaar vooruit denken. Hoe moet de regio er voor jou dan idealiter uitzien? Dromen is toegelaten, zolang je maar zelf gelooft dat het toekomstbeeld mogelijk is.
Tijdens dit 1ste labo formuleren we samen een inspirerend toekomstbeeld voor de Westhoek.

Ook als je verhinderd bent voor het Westhoeklabo ontvangen we graag je mening door het invullen van een korte online bevraging.

> Volledig programma en inschrijfmogelijkheid
Westhoekkaart_aangepast

Gratis renovatiebegeleiding

gratis renovatiebegeleiding 148x105

Feniks 2020 - Terug naar de Westhoek

Feniks2020 logo
Een eeuw geleden herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) had tientallen dorpen en steden langs het front volledig van de kaart geveegd. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de Westhoek krabbelde recht. In tien jaar tijd was de wederopbouw grotendeels voltooid.
Herbeleef met Feniks 2020 de wederopbouw van de Westhoek in expo’s en belevingsruimten, in openlucht spektakels en langs toeristische wandelingen en fietstochten.
> www.feniks2020.be

Grensoverschrijdende analyse van het dienstenaanbod

De 'Grensoverschrijdende analyse van het dienstenaanbod' evalueert het dienstenaanbod in de Provincie West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk en evalueert de bestaande en ontbrekende diensten. De publicatie bestaat uit drie onderdelen: een overzicht van het werkingsgebied, het dienstenaanbod per thema in detail en de meest opvallende punten. In het document kunt u kaartmateriaal met kerncijfers over de bevolking, economie en mobiliteit terugvinden, aangevuld met informatie over het dienstenaanbod, handel, jeugd en onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, digitalisering en publieke ruimte.
> Publicatie downloaden - fysiek exemplaar
Grensoverschrijdende Analyse
Deze publicatie is het resultaat van de samenwerking in het kader van het Interreg V-project ‘Partons 2.0’ tussen de Provincie West-Vlaanderen, de AGUR Dunkerque, de Département du Nord, de Espaces Naturels Régionaux en CAUE du Nord.

De biodiversiteit viert feest!

Bruant jaune Geelgors3 (photo Shutterstock)
Op zondag 8 maart vanaf 14 tot 17 uur opent het natuur-en recreatiedomein Les Prés du Hem in Armentiers zijn deuren voor het grote publiek. Het Interreg V-project “Iedereen Eco-burger!” (TEC!) toont die namiddag aan de bezoekers de eerste realisaties van het project.
“Iedereen Eco-burger!” heeft tot doel de grensoverschrijdende biodiversiteit te verbeteren.

Meer lezen - Facebookpagina

WinVorm 2020

20 jaar geleden startte WinVorm (West-Vlaanderen in Vorm) met ruimtelijke kwaliteit op de agenda te plaatsen in West-Vlaanderen. Partners Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales Leiedal en WVI, het team Vlaams Bouwmeester en de Vlaamse Landmaatschappij sloegen hiervoor de handen in elkaar.
winvorm2020
Twee decennia later blijft WinVorm inspireren met haar lezingenreeks. De WinVorm 2020 editie zit in een feestjasje met een licht gewijzigde formule. Een bijzondere belevenis met een originele kijk achter het proces van ontwerp tot realisatie en vooral de werking met een bezoek ter plaatse.
We selecteren thema’s gerelateerd aan WinVorm-realisaties met visionaire sprekers die jullie willen uitdagen. Tijd om de resultaten op het terrein te bezoeken.
Het programma voor 2020 kan u hier vinden.

Bijeenkomsten GIS Community (GISCO)

In maart zijn er opnieuw 2 bijeenkomsten gepland van de WVI GIS Community (GISCO).
17 maart 2020 om 9.00u bij WVI en 26 maart 2020 om 9.00u in Streekhuis MidWest.
Agenda:
 OSLO Openbaar Domein toegepast in Tielt
 Demo GeoVisia, OSLO conforme mobiele inventarisatie tool voor het openbaar domein
 DSI 2.0 komt eraan, wat is de impact voor de gemeente?
 Varia

Gent-Wevelgem, een échte Westhoekkoers

De wielerklassieker ‘Gent-Wevelgem’ wordt een échte Westhoekkoers. Het parcours loopt nagenoeg volledig over het grondgebied van de regio en Ieper engageerde zich om bij de koers de komende 6 jaar vanuit de vredesstad te laten starten. Het blijft niet enkel bij de klassieker op zondag 29 maart, ook op zaterdag 28 maart kan je deelnemen aan de Gent-Wevelgem Cyclo!

> Meer info
gent-wevelgem-inflandersfields

Westhoekpublicaties

Ook in 2020 zorgen we opnieuw voor heel wat leuke ideeën voor een dagje uit in de regio.
Bestel jouw publicaties online of haal ze op bij één van de toeristische diensten in de regio!
Nieuwe Westhoekpublicaties 2020

Thuis in de Toekomst - help uw gemeente aan accurate resultaten

Thuis in de Toekomst wil de Vlaming laten stilstaan bij het wonen van de toekomst en biedt hiervoor een online woontest. Deze denkoefening, vanuit het Vlaams Agentschap Wonen, biedt inspiratie met een positief verhaal. Voor gemeenten is het een slimme tool om inzicht te krijgen in de woonwensen van haar inwoners.

Vorige maand ging de test Thuis in de Toekomst online. Om resultaten te garanderen is het cruciaal dat nog meer mensen de test invullen. Hoe meer deelnames, hoe meer resultaat!

logo TidT
logoreeks_footer 7 logos
footer