Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief, oktober 2019
  • [UITNODIGING] Opendeuravond in het Streekhuis Westhoek
  • Verbeteringswerken rond het Streekhuis Westhoek - Esenkasteel
  • Gratis renovatiebegeleiding via Energiehuis DVV Westhoek!
  • Geïntegreerd Breed Onthaal gelanceerd in de regio Westhoek-Houtland
  • [UITNODIGING] Herdenking Hospitaal Neuville-sous-Montreuil - 20 oktober 2019
  • [UITNODIGING] West4Work 2030 - 29 oktober 2019
  • [UITNODIGING] Voorstelling inspiratiegids CO7 - 5 november 2019
  • Doe mee aan de groepsaankoop herbruikbare bekers
opmaak5 - zonder uiterste inschrijvingsdatum
Het Westhoekoverleg, de Dienstverlenende Vereniging Westhoek, de Provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse Intercommunale, Westtoer, en de POM West-Vlaanderen nodigen u uit om kennis te maken met de streekwerking van de Westhoek
We zetten de deuren van het Esenkasteel open van 17u30 tot 19u30. Bedoeling is dat u rustig door het kasteel kan flaneren en kennis kan maken met de medewerkers van de verschillende diensten. Zij staan u graag te woord en bieden antwoord op uw vragen.
Na de rondwandeling kunt u genieten van een drankje en een hapje.
De avond is gratis maar we zouden het op prijs stellen mocht u inschrijven via onderstaande button

Verbeteringswerken rond het Streekhuis Westhoek - Esenkasteel

De parking en de toegangsdreven van het domein Esenkasteel worden heraangelegd. Aanleiding voor de geplande werken vormt de huidige slechte staat van de parking die sinds de verbouwingen aan het Esenkasteel nog meer gebruikt wordt dan vroeger. Op de parking komt een verharding van waterdoorlaatbare materialen. Tegelijkertijd wordt ook de oprijlaan en de toegang richting het kasteel aangepakt. Ook de verlichting wordt vernieuwd. Het domein krijgt ook fietslockers voor bezoekers en overdekte fietskluizen voor de fietsen van het personeel. We zien namelijk dat meer en meer collega’s met de fiets komen werken en dat kan alleen maar aangemoedigd worden! Het dossier wordt nu verder voorbereid door de collega’s van de dienst Mobiliteit en Infrastructuur en kan daarna hopelijk snel uitgevoerd worden.
Op die manier kan het Esenkasteel nog meer z’n rol spelen als werk-, vergader- en ontmoetingsplek van de Westhoek.

Gratis renovatiebegeleiding via Energiehuis DVV Westhoek!

Energiehuis DVV Westhoek
renovatiecoach-4
Residentiële woningen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de broeikasuitstoot in Vlaanderen. De uitstoot door de verbranding van aardgas en aardolie hebben daarin het grootste aandeel. Om deze cijfers verder naar beneden te krijgen, is een betere isolatie en het gebruik van andere energiebronnen noodzakelijk.
Het energiezuinig maken van een woning is echter niet voor iedereen gemakkelijk. Het plaatsen van energiebesparende maatregelen kost eigenaars van een woning vaak handenvol geld en soms weet men ook niet hoe men dit het best kan aanpakken.
Via Energiehuis DVV Westhoek konden inwoners uit kwetsbare groepen al terecht voor een energielening aan 0%. Ook gewone particulieren kunnen er nog terecht voor een 2% lening indien er bij de private banken geen betere voorwaarden gegeven worden.
Voortaan kan elke inwoner er ook terecht voor renovatiebegeleiding. Wil je je energiefactuur verlagen? Of staan er renovatiewerken op de planning? Bij Energiehuis DVV Westhoek kun je terecht voor een antwoord op al je vragen.
Neem gerust contact op met ons: energiehuis@dvvwesthoek.be – 051/51.93.51

Geïntegreerd Breed Onthaal gelanceerd in de regio Westhoek-Houtland

Het nieuwe decreet Lokaal Bestuur vermeldt dat gemeenten een samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal, kortweg GBO, moeten uitbouwen. Dit samenwerkingsverband, bestaande uit 3 kernactoren (Centra Algemeen Welzijnswerk, Diensten Maatschappelijk Werk van de Ziekenfondsen en OCMW’s), moet enerzijds zorgen voor een maximale toegankelijkheid van de lokale sociale hulp- en dienstverlening voor de bevolking en anderzijds voor een proactieve benadering van burgers zodat zij maximaal hun grondrechten kunnen realiseren.
In juli 2019 werd door de DVV Westhoek een opstartdossier GBO voor de Eerstelijnszones Westhoek, Westkust & Polder en Houtland & Polder ingediend. Dit dossier werd door de Vlaamse Overheid goedgekeurd, waardoor we in het najaar van 2019 met een financiële impuls van de overheid, de eerste stappen kunnen zetten richting een verregaande samenwerking tussen de 3 kernactoren.
Op 1 en 3 oktober werd het startschot gegeven van het GBO Westhoek-Houtland.
Lees meer ...

[UITNODIGING] Herdenking Hospitaal Neuville-sous-Montreuil - 20 oktober 2019

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd in de Kartuizerabdij van Neuville-sous-Montreuil een Belgische hospitaal en opvangcentrum opgericht. Meer dan 5000 Belgische vluchtelingen, in hoofdzaak uit de Westhoek en West-Vlaanderen, afkomstig verbleven er gedurende de oorlog. Exact 100 jaar geleden met het vertrek van de laatste vluchtelingen sloot de Belgische overheid het centrum. Naar aanleiding hiervan organiseert de vereniging van de Kartuizerabdij een herinneringsdag op zondag 20 oktober 2019. Vanaf 10u30 worden allerhande activiteiten georganiseerd op het domein van de abdij. Doorheen de dag kan iedereen deelnemen aan de gezamenlijke ontwikkeling van een werkstuk ter herinnering van deze Belgische geschiedenis van de abdij.

Bent u nog op zoek naar vervoer, neem dan contact op met Dorine Sioen om eventueel een oplossing te vinden
affiche_commemoration_2019_flamand

[UITNODIGING] West4Work 2030 - 29 oktober 2019

Op dinsdagnamiddag 29 oktober brengen 24 topsprekers hun glazen bol mee naar Brugge en gunnen ze ons, vanuit hun sector of expertise-domein, een blik in de toekomst van de West-Vlaamse arbeidsmarkt. Deze gratis afsluiter van de WEST4WORK roadshow wordt zeker en vast dé place to be voor iedereen met een boontje voor onze West-Vlaamse arbeidsmarkt.
Meer info en inschrijven
West4Work_uitnodiging 2030

[UITNODIGING] Voorstelling inspiratiegids CO7 - 5 november 2019

FB Event - Voorstelling Inspiratiegids
De Onroerenderfgoeddienst CO7 presenteert zijn digitale inspiratiegids, een fotoreeks van restauraties en herbestemmingen van bouwkundig erfgoed in de Zuidelijke Westhoek.
Sofie De Caigny (Vlaams Architectuurinstituut) plaatst aan de hand van een aantal stellingen de voorbeelden binnen een breder kader over (wederopbouw)erfgoed en architectuur.
Ward Deneckere, van het communicatiebedrijf O2 en ook voorzitter van de Ieperse GECORO, leidt het debat in goede banen.
De voorstelling vindt plaats in 't Westgoed, Ieperstraat 178 te Zonnebeke van 19u tot 21u30. Vooraf inschrijven is verplicht via deze link.

Doe mee aan de provinciale groepsaankoop herbruikbare bekers

Gemeenten, verenigingen en scholen kunnen intekenen op de nieuwe provinciale groepsaankoop herbruikbare bekers.
Deze herbruikbare bekers zijn milieuvriendelijk, geschikt voor diverse dranken en zijn gemaakt van polypropyleen of polycarbonaat.
Doe je bestelaanvraag vóór 16 oktober 2019.
Meer info (over de timing, richtprijzen en de voorwaarden om in te tekenen)
Contact voor gemeenten en verenigingen: Marie.DeWinter@west-vlaanderen.be
Voor scholen: Elien.Depelsmaeker@west-vlaanderen.be
Provincie beker 2019_PC
logoreeks_footer
footer