Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief juli 2019
  • Congres Vlaamse Plattelandsgemeenten op 19 juni 2019
  • Dien jouw groen idee in!
  • Energiehuis DVV Westhoek is op zoek naar een renovatiecoach
  • Regionaal Landschap Westhoek zoekt nieuwe collega
  • Vijf nieuwe plattelandsprojecten versterken de Westhoek
  • Zomer in de Westhoek
  • Feniks 2020
  • [SAVE THE DATE] Westhoek Vredeshoek organiseert eerste lezing met Bart Brandsma - 24 september 2019 om 19u30

Congres Vlaamse Plattelandsgemeenten op 19 juni 2019


Alle presentaties en foto's van het Congres van Vlaamse Plattelandsgemeenten vind je terug op de website van Westhoekoverleg.
speelzone wijtschate_web

Dien jouw groen idee in!

Start met crowdfunden voor jouw groen initiatief in jouw dorp of buurt. Het landschapsfonds Westhoek draagt tot €5.000 bij! Een buurttuin uitbreiden, een groen speelelement om de hoek, een boomgaard aanplanten ...? Meld je voor 25 augustus aan en maak kans op een bijdrage van 50%
Interesse of benieuwd naar eerdere succesvolle projecten? Lees hier alle info of mail naar Regionaal Landschap Westhoek
landschapsfonds
Het Landschapsfonds Westhoek is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek, de provincie West-Vlaanderen, het Streekfonds West-Vlaanderen, het crowdfundingplatform Voor je Buurt en wordt gesteund door het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij.

Energiehuis DVV Westhoek is op zoek naar een renovatiecoach

De Dienstverlenende Vereniging (DVV) Westhoek werft een RENOVATIEBEGELEIDER ENERGIEHUIS DVV WESTHOEK aan. De medewerker zal particulieren uit de Westhoek die hun woning renoveren ondersteunen en bijstaan in het doorlopen van een renovatieproces. Deze werking is ingebed in de schoot van het Energiehuis Westhoek van DVV Westhoek.

logo-energiehuis-dvv
Wens je mee te werken aan de uitdaging om het woningpatrimonium van de Westhoek te verduurzamen? Wil je graag mensen met renovatieplannen ondersteunen zowel op het gebied van energie en techniek als op financieel, administratief en maatschappelijk vlak? Wil je samen met bouwprofessionals in de regio een netwerk uitbouwen om wie wil renoveren zo goed mogelijk te begeleiden? Neem dan zeker een kijkje in de vacature en functieprofiel en schrijf je in voor de aanwervingsprocedure.
renovatiecoach-4

Regionaal Landschap Westhoek zoekt nieuwe collega

join our team
Regionaal Landschap Westhoek is op zoek naar een nieuwe medewerker natuur, biodiversiteit en landschap om projecten uit te werken met betrekking op de inrichting en het beheer van kleine landschapselementen.
Interesse? Bekijk de vacature online.

Vijf nieuwe plattelandsprojecten versterken de Westhoek

Halfweg juni werden vijf projecten goedgekeurd in het kader van ‘Leader Westhoek’, het programma voor plattelandsontwikkeling in de regio. De vijf projecten krijgen in totaal 159.010,50 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun.
* Huifkar Diksmuide, biedt huifkartochten met trekpaarden aan vanuit Vladslo en de Ijzerboomgaard
* Syntra West voor het project ‘Westhoekverhalen’.
* Het project van ‘Boeren in de Moeren, vroeger en nu… een familiaal verhaal van melkveebedrijf naar kaasboerderij’ van De Moerenaar
* Het project Ontwikkeling site d’ Hofstee van vzw De Vleugels
* Stad Diksmuide voor hun project ‘Van inspraak naar samenwerking’

Meer info over deze projecten en Leader via deze link.
LEADER logos

Zomer in de Westhoek

Talrijke evenementen sieren de zomer in de Westhoek. Dranouter Festival pakt weer uit met heel wat bekende namen, tijdens de zomerfietszoektocht Westhoek ontdek je de mooiste plekjes van Poperinge, Alveringem en Vleteren en Beselare maakt zich op voor alweer een nieuwe editie van de Heksenstoet. Via onderstaande link enkele topevenementen/activiteiten die je zeker niet mag missen deze zomer!
Meer zomerse info
Zomer in de Westhoek

Feniks 2020

Op 14 juni werd het startschot gegeven voor het nieuwe project ‘Feniks2020’. In 2020 vertelt Feniks het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek en bundelt daarvoor de krachten met diverse streekpartners. Ook het verhaal van een samenleving die na de Eerste Wereldoorlog haar veerkracht herwon, komt uitgebreid aan bod. Enkele unieke wederopbouwsites zullen voor het eerst (tijdelijk) toegankelijk worden gemaakt voor het grote publiek.
Feniks loopt van begin maart 2020 tot eind november 2020.
Meer informatie over de tentoonstellingen, activiteiten en evenementen kan je volgen op www.feniks2020.be.
Feniks2020 logo

[SAVE THE DATE] Westhoek Vredeshoek organiseert eerste lezing met Bart Brandsma - 24 september om 19u30

In tijden van polarisatie vestigt filosoof Bart Brandsma zijn hoop op het stille midden, dat hij wil versterken. Hij ontwikkelde een denkkader over polarisatie en hoe je daarmee omgaat. Burgemeesters, politiemensen, journalisten, leraren,… in binnen- en buitenland: allemaal willen ze van hem leren. Polarisatie kan immers ook extreme (gewelddadige) vormen aannemen. Daarom hebben we inzichten nodig, goede antwoorden en een strategie. Ook de Kazerne Dossin in Mechelen werkt met deze methodiek en is overtuigd dat zijn denkkader inspiratie kan bieden.
Welkom op deze bijzonder interessante lezing!
lezing bart brandsma
DienstVerlenende Vereniging Westhoek
footer