Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief 2018
  • Vervoerregio Westhoek: naar een pilootimplementatie
  • Regiomarketingcampagne Westhoek. De nieuwe wereld
  • Co branding Westhoek. De nieuwe wereld
  • [UITNODIGING] Over natjes en droogjes in de Westhoek - Veurne 18 oktober 2018
  • De 4de en laatste indieningsdatum voor microprojecten
  • Gent-Wevelgem in Flanders Fields fietsroute
  • ComingWorldRememberMe & 100 jaar Wapenstilstand
  • OPLEIDING Europese subsidies voor gemeenten
telefoon

Vervoerregio Westoek: naar een pilootimplementatie

IMG_20180316_211308
De Westhoek werd samen met twee andere Vlaamse regio’s (Aalst en Mechelen) geselecteerd als pilootregio voor de invoering van basisbereikbaarheid. Dit leidde tot de goedkeuring van het vervoerplan vervoerregio Westhoek begin dit jaar. Dit plan zal bepalen hoe het openbaar vervoer (in hoofdzaak de buslijnen) er uit zal zien in de Westhoek vanaf 2020.
Een cruciaal onderdeel in het vervoerplan is het zogenaamde ‘vervoer op maat’. De belbus is hiervan een voorbeeld. Maar dit kan ook aangeboden worden met deelfietssystemen, taxibedrijven, e.d.m.
Omdat de Westhoek pilootregio is voor basisbereikbaarheid kan er verder geëxperimenteerd worden met de uitvoering van dit ‘vervoer op maat’. De Westhoek heeft aangegeven verder te willen experimenteren met volgende zaken: het voorzien van deelfietssystemen in het noorden van de streek, het aanbieden van extra taxiritten op bepaalde tijdstippen in afgebakende zones én het realiseren van missing links daar waar beide openbaar vervoerssystemen aan beide zijden van de grens elkaar bijna raken.

Regiomarketingcampagne Westhoek. De nieuwe wereld.

Covers-met-logo-DNW
We adverteren dit najaar in de Zondagskrant en de ondernemerskranten van VOKA en UNIZO over de troeven van “De Westhoek. De nieuwe wereld”.
We voorzien 5 verschillende publireportages over het wonen, werken en ondernemen in de Westhoek. We zorgen voor sprekende foto’s en laten dit ondersteunen door een getuigenis van iemand.

Co branding Westhoek. De nieuwe wereld.

Samen de Westhoek op de kaart zetten wordt de uitdaging in de komende maanden. Daartoe organiseren we op 17 oktober en 12 december workshops in het Streekhuis Westhoek te Diksmuide voor onze partners.

Voor meer info: klik hier
afbeelding workshop

[UITNODIGING] Over natjes en droogjes in de Westhoek - Veurne 18 oktober 2018 om 19u30

Drinkwater: herkomst en zuivering én samenwerking met Noord-Frankrijk
Veilig en voldoende drinkwater is levensnoodzakelijk. Heel wat van ons drinkwater wordt gewonnen uit oppervlaktewater.
| Hoe gebeurt de zuivering hiervan?
| Hoe kunnen we zorgen dat de kwaliteit van het drinkwater gewaarborgd blijft?
| Hoe is de situatie in Noord-Frankrijk? Welke uitdagingen op vlak van waterbeleid
kennen ze daar? Hoe pakken ze dit aan?
| Hoe is de samenwerking met Vlaanderen?
Op deze laatste avond in de reeks van 5 infoavonden 'Over natjes en droogjes in de Westhoek' gaan we dieper in op ons drinkwater en op de samenwerking tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Deze infoavond is bedoeld voor leden van gemeentelijke milieuraden, landbouwraden en gecoro's uit de Westhoek en andere geïnteresseerden. Ze is een gezamenlijke organisatie van Regionaal Landschap Westhoek, De Watergroep, VLAKWA, Veurnse milieuraad, Stad Diksmuide, Stad Ieper, Gemeenten Langemark-Poelkapelle, Kortemark, Heuvelland en Houthulst, Inagro en de provincie West-Vlaanderen en is een actie in het kader van Waterlanders.

De infoavond is gratis en vindt plaats in Furnevent te Veurne op donderdag 18 oktober 2018 om 19u30.
Programma en inschrijven via deze link.
natjes en droogjes

De 4de en laatste indieningsdatum voor microprojecten

De 4de en laatste indieningsdatum voor microprojecten, in het kader van het Europese Samenwerkingsprogramma France-Wallonie-Vlaanderen, is vastgelegd op donderdag 28 februari 2019 om 12.00u ’s middags.
Er kunnen microprojecten ingediend worden onder de prioriteiten 3 & 4.

Op de website van het programma vind je alle info.
Op 22 november 2018 is er een infosessie om 10.00u in het Provinciehuis Boeverbos.
Sylvianne Daenekindt van het INTERREG-team Steunpunt Vlaanderen begeleidt je op een enthousiaste & efficiënte manier doorheen de administratie alsook op het werkterrein! Elke organisatie met rechtspersoonlijkheid (vzw, school, gemeente, provincie, stad, …) kan een microproject indienen.
Europa financiert 100% van de uitgaven tot 30.000€ maximum.
Europa
Meer info: INTERREG-secretariaat 050/403.419 of interreg.nf@west-vlaanderen.be.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields fietsroute

De fietsroute Gent-Wevelgem in Flanders Fields werd op zaterdag 1 september officieel ingehuldigd. Het parcours bedwingt de belangrijkste doortochten van de wielerklassieker 'Gent-Wevelgem'. Op het programma 11 stevige hellingen met o.m. Catsberg, Zwarteberg, Monteberg, Scherpenberg,... prachtige holle wegen, bos en weidse vergezichten. Het parcours is digitaal beschikbaar, maar ook bewegwijzerd. De route is 80 km lang met meer dan 1.000 hoogtemeters.
Meer info
2CYCLO Westtoer © Jan D’Hondt 2018

ComingWorldRememberMe & 100 jaar Wapenstilstand

Palingbeek ei toerisme Vlaanderen
De Westhoek mocht reeds 200.000 bezoekers verwelkomen op het land-art-project ‘Coming World Remember Me’ in Provinciedomein De Palingbeek.
Nog tot 11 november kan je een bezoekje brengen aan deze unieke site.
Meer info

Binnenkort komen we tot het laatste hoogtepunt van de herdenkingsperiode 100 jaar groote oorlog: ‘de herdenking van 100 jaar wapenstilstand’. Ongetwijfeld een belangrijk weekend met heel wat activiteiten.
Meer info

OPLEIDING Europese subsidies voor gemeenten

De dienst EEIS (Dienst Economie en Europese & Internationale Samenwerking - Provincie West-Vlaanderen) organiseert in samenwerking met VONK een opleiding (twee halve dagen + terugkom moment) voor gemeentebesturen rond Europese subsidies. Bedoeling is om de verschillende subsidielijnen beter te leren kennen en te leren hoe een Europees subsidiedossier te schrijven.

Meer info en kans om in te schrijven via deze link.
logoreeks_footer_2
footer