Nieuwsbrief juli - augustus 2024
 • Aanwezigen Plattelandscongres 19 juni ondertekenen slotverklaring
 • Leader Westhoek keurt 15 plattelandsprojecten goed
 • OPROEP | Jongeren gezocht voor zomerkamp Westhoek
 • Proefproject buslijn Poperinge-Hazebroek verlengd
 • Eén jaar werking Europees project FUTURAL
 • WVI ondersteunt gemeenten bij organisatie klimaattafels
 • Vlaamse platteland in cijfers - rapport 2024
 • Vormingsmomenten Vereniging Van Openbaar Groen
 • Energiehuis Westhoek | mobiel loket naar Poperinge
 • Speelse Blankaart Quizwandeling
 • Fiets mee met Hendrik Geeraert
 • Wandelingen Onzichtbaar Landschap
 • SAVE THE DATE | SubsidiEUm
 • SAVE THE DATE | Lezing Boeren met toekomst, hier en elders
 • VACATURES bij DVV Westhoek
 • VACATURES | partnerorganisaties

Aanwezigen Plattelandscongres 19 juni ondertekenen slotverklaring

Het platteland is belangrijk voor Vlaanderen, de uitdagingen moeten hierdoor goed worden aangepakt. De Vlaamse plattelandsgemeenten kwamen daarom opnieuw bijeen op 19 juni.

Op het plattelandcongres werd kennis gedeeld tussen de plattelandsgemeenten en kwamen ze tot een slotverklaring. De verklaring wordt bezorgd aan de makers van de volgende Vlaamse regering om de basis te leggen voor een volwaardig en geïntegreerd Vlaams plattelandsbeleid.

> Lees de slotverklaring via deze link

Leader Westhoek keurt 15 plattelandsprojecten goed

Leader Westhoek keurde onlangs vijftien nieuwe plattelandsprojecten goed.

Heb je een leuk idee voor een kwalitatief landschap, voor extra biodiversiteit, voor leefbare dorpen of voor innovatieve landbouw? Een tweede oproep is open tot en met 1 oktober 2024.

> Meer info: www.west-vlaanderen.be/leader
Of via wouter.bertier@west-vlaanderen.be -
0499 56 59 87

OPROEP | Jongeren gezocht voor zomerkamp Westhoek

Ben je tussen 15 en 21 jaar oud? Ben je iemand met interesse in andere culturen?
Of ben je nieuwkomer in België en in
West-Vlaanderen beland?

Westhoek Vredeshoek organiseer opnieuw een zomerkamp van 19 tot 26 augustus en trekt door de gastvrije Westhoek.

Momenteel zijn er nog enkele plaatsjes vrij.

Meer informatie in inschrijven op
> Westhoekvredeshoek.be

Proefproject buslijn Poperinge-Hazebroek verlengd

Cijfers van de eerste zes maanden tonen aan dat de grensoverschrijdende busverbinding tussen Poperinge en Hazebroek goed gebruikt wordt. Binnen de vervoerregioraad Westhoek is er eensgezindheid om het project met een jaar te verlengen.

De verbinding wordt uitgebaat door De Lijn op vraag van de intercommunale DVV Westhoek die daarvoor een Vlaamse subsidie ontvangt. Tot nu trok de nieuwe busverbinding meer dan 6.200 reizigers en kent een duidelijke opwaartse trend. Buslijn 62 Poperinge – Hazebroek rijdt elke dag heen en terug vanaf de Markt van Poperinge tot het station van Hazebroek.

> Meer info

Eén jaar werking Europees project FUTURAL

Eén jaar werking van het Europees project FUTURAL werd afgesloten met een consortiummeeting in PISA. FUTURAL brengt kennisinstellingen en plattelandsregio’s uit Europa samen om slimme (digitale) oplossingen uit te werken op maat van het platteland.

De provincie West-Vlaanderen is partner in het project en de Westhoek fungeert als testgebied voor twee slimme toepassingen: de ontwikkeling van een hydrologisch model voor de Handzamevallei en Zarrebekeek (i.s.m. IHE Delft), en een bereikbaarheidstool voor voorzieningen (i.s.m. DLR). In het tweede werkjaar worden de twee instrumenten verder vormgegeven.

> Meer info: futural-project.eu
of jan.leicher@west-vlaanderen.be

WVI ondersteunt gemeenten bij organisatie klimaattafels

WVI ondersteunt gemeenten om een klimaattafel zoals gedefinieerd in het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.0 te organiseren.

Inwoners van een specifieke wijk worden met een casegerichte communicatie uitgenodigd door de gemeente om na te denken over hun wijktransformatie. De tranformatie gebeurt met focus op renovaties en wordt aanvullend gekoppeld aan duurzame mobiliteit, meer (gevel)groen en ontharding.

> Meer info via:
Lien de Raes | Beleidsmedewerker klimaat WVI


Vlaamse platteland in cijfers: rapport 2024

In het plattelandsrapport 'Het Vlaamse platteland in cijfers' bundelt de Vlaamse Landmaatschappij cijfers over de bevolking, de economie, het ruimtegebruik, de mobiliteit en de lokale besturen op het Vlaamse platteland.

Het rapport schetst zo een gedetailleerd beeld over de maatschappelijke thema's die er leven.
De belangrijkste conclussie en het uitgebreide rapport zijn te raadplegen via onderstaande link.

> Meer info op VLM.be

Vormingsmomenten Vereniging Van Openbaar groen

De Vereniging Van Openbaar Groen verzamelt, vanuit een breed netwerk, kennis en kunde over het beheer en beleid van openbare groenruimtes. Uit deze veelheid aan informatie destilleren ze verschillende artikels en vormingsmomenten.

De Vereniging Van Openbaar Groen ontwikkelde een lezingenkaart om een overzicht aan te geven van de vormingen die ze al hebben ingericht. Elke vorming wordt inhoudelijk kort beschreven, ook wordt het doelpubliek en een schatting van de benodigde tijd gegeven.

> Bekijk de lezingenkaart
Geïnteresseerde steden en gemeenten kunnen contact opnemen met Vito Leyssens.

Energiehuis Westhoek | Mobiel loket naar Poperinge

Het Energiehuis Westhoek zet een mobiel energieloket in om dienstverlening op locatie te organiseren en zo een breder publiek te bereiken.

Het mobiel energieloket bezocht eerder al Koekelare, Houthulst, Kortemark, Diksmuide, Zonnebeke, Ieper, Heuvelland, De Panne, Veurne en Koksijde.

In de maand september zal het mobiel loket op verschillende locaties staan in Poperinge.

> Meer info over data en locaties

Speelse Blankaart Quizwandeling

Met deze nieuwe quizwandeling van 2 km maken we je wegwijs in het kasteelpark van De Blankaart en een stukje van het aanpalende natuurgebied.

Je leert er alles over het kostbare water en het belang van dat blauwe goedje voor mens, natuur en landbouw. Voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Zoek de route via het kompassymbool in de ErfgoedApp, download de route en start!
Zin in een stevigere wandeling? Vanaf midden juli kan je ook de Blankaartwandelroute ontdekken, een lusvormige wandeling van 10 of 5,5 km, eveneens begeleid door de ErfgoedApp.

Beide wandelingen zijn een initiatief van Provincie West-Vlaanderen en kaderen in het gebiedsprogramma IJzer- en Handzamevallei.

> Meer info

Fiets mee met Hendrik Geeraert

Hendrik Geeraert neemt je mee in de streek van Nieuwpoort, Middelkerke en Diksmuide.


Ontdek via deze fietslus van 44 km het provinciedomein Koolhofput, het sluizencomplex van Nieuwpoort, de haven, de diverse natuurgebieden met hun fauna en flora, het Fort van Nieuwendamme, de Frontzate, de woelige oorlogsgeschiedenis en tal van andere interessante plekken. Luister naar de vele verhalen... Zoek de route via het kompassymbool in de ErfgoedApp, download de route en start met fietsen!

> Meer info

Wandelingen Onzichtbaar Landschap

Wandel elke maandag mee tijdens 1 van de 6 gratis gegidste tochten en ontdek telkens het Onzichtbaar Landschap.

Op maandag 15 juli ben je bijvoorbeeld welkom in Jonkershove: een gids staat stil bij het landschap van de Eerste Wereldoorlog. Je passeert oa het landschapskunstwerk 'L'équilibre perturbé', hoort wat er zich vroeger afspeelde en hoe de kunstenaar de site interpreteerde.

Wandelingen Onzichtbaar Landschap
Elke maandagavond om 18.30 uur van 1 juli t.e.m. 5 augustus in Roesbrugge, Handzame, Houthulst, Zonnebeke, Nieuwpoort en Mesen.

> Meer info

SAVE THE DATE | SubsidiEUm

Op dinsdag 15 & 22 oktober organiseert Provincie West-Vlaanderen telkens in de voormiddag een infomoment over Europese subsidiefondsen.

De focus zal liggen op de resterende middelen in de huidige Interregprogramma's en alternatieve fondsen voor kleinschalige projecten. Noteer alvast deze data in uw agenda.

De uitnodiging en inschrijvingen volgen later.

SAVE THE DATE | Lezing Boeren met toekomst, hier en elders

DVV Westhoek gaat op zoek naar een Management Assistent ter ondersteuning van de algemeen directeur van Dienstverlenende Vereniging Westhoek.

Op deze discussieavond stelt plattelandsocioloog Joost Dessein (Universiteit Gent) zijn ideeën voor een rechtvaardige transitie van ons voedselsysteem en meer verbeeldingskracht bij overheid als sector. Bert Vander Vennet, medewerker van Oxfam Fair Trade, reageert hierop vanuit zijn kijk op de landbouw elders in de wereld.

Meer info en inschrijven vanaf 1 september via Avansa.be

Dinsdag 15 okt - van 19u30 tot 21u30
Bibliotheek Heuvelland

VACATURES bij DVV Westhoek

Management Assistent

Als Management Assistent ondersteun je de algemeen directeur voor de werking van Dienstverlenende Vereniging (DVV) Westhoek – het samenwerkingsverband van de 17 Westhoekgemeenten en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Je staat in voor administratieve ondersteuning bij zowel het financiële beheer als het personeelsbeheer. Daarnaast ondersteun je bij de organisatie van de bestuursvergaderingen.


> Meer info
Solliciteren tot en met 1 september


Management Assistent

Als Management Assistent ondersteun je de algemeen directeur voor de werking van Dienstverlenende Vereniging (DVV) Westhoek – het samenwerkingsverband van de 17 Westhoekgemeenten en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Je staat in voor administratieve ondersteuning bij zowel het financiële beheer als het personeelsbeheer. Daarnaast ondersteun je bij de organisatie van de bestuursvergaderingen.


> Meer info
Solliciteren tot en met 1 september


VACATURES | partnerorganisaties

Ook de lokale besturen, overheidsdiensten en andere partnerorganisaties gaan regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers om hun dienstverlening te versterken.

Via de nieuwe vacaturedatabank van de regiocampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld' zetten we deze jobs extra in de kijker ...

> Bekijk de vacaturedatabank
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer