Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief mei 2018
 • Burgemeester Kortemark benoemd tot eerste voorzitter van de nieuwe Westhoekintercommunale
 • Projectenoproep PARTONS 2.0: dienstverlening én inwonersparticipatie
 • Doven openbare verlichting en criminaliteit
 • Gestolen religieus erfgoed
 • [UITNODIGING] Infoavond 'Over natjes en droogjes in de Westhoek' op 17 mei 2018
 • [UITNODIGING] Trefdag mantelzorg Westhoek op 22 mei 2018
 • [UITNODIGING] Dag van het Park presenteert ... duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op 27 mei 2018
 • Eerste verkoop op bedrijventerrein Monnikenhoek in Veurne is een feit
 • Toerisme Westhoek - Westtoer
 • EXPO Vamos Vacaturos in Streekhuis Westhoek tijdens de maand mei
 • [SAVE THE DATE] Lanceringsevent Transmobil op 14 juni 2018
 • [SAVE THE DATE] Symposium 'Future mobility for rural areas' op 22 juni 2018
 • Doe mee aan het Waterfront!

Burgemeester Kortemark benoemd tot eerste voorzitter van de nieuwe Westhoekintercommunale

Na de eerste bijeenkomst op 10 april van de Algemene Vergadering van de nieuwe Westhoekintercommunale 'Dienstverlenende Vereniging Westhoek', was het op 20 april om 7u30 de beurt aan de Raad van Bestuur om voor de eerste keer bijeen te komen. Na de aanduiding van de voorzitter en ondervoorzitter, m.n. dhr. Toon Vancoillie (burgemeester Kortemark) en mevr. Ann Vansteenkiste (burgemeester Houthulst) werd …

Meer lezen

Projectenoproep PARTONS 2.0: dienstverlening én inwonersparticipatie

logo Partons + FEDER
Vraag je je soms ook af hoe jouw dorp eruit zal zien binnen 5 jaar?
Sla je graag een babbeltje met je buren?
Zin om 1x per maand samen te eten met je dorpsgenoten?
Dan is de projectenoproep van PARTONS 2.0 misschien iets voor jou! Deze oproep is gericht naar alle Westhoekgemeenten en –steden: lokale besturen, bewonersplatforms, dorpsraden, inwonersverenigingen en lokale handelaars.
We bieden ondersteuning aan projectideeën die focussen op commerciële en/of publieke dienstverlening. Belangrijk is ook dat inwoners actief worden betrokken in het project.

Geïnteresseerd?
Onze projectenoproep!
Contactpersoon: Kelly Gheleyns

Doven openbare verlichting en criminaliteit

In De Standaard van vrijdag 13 april 2018 verscheen een artikel rond openbare verlichting en het feit dat er geen verband bestaat met criminaliteit.

In kader van het Europese project SLIC waarin provincie West-Vlaanderen, WVI en nog enkele West-Vlaamse steden participeren zullen de gevolgen rond criminaliteit, verkeersongevallen en angst nader onderzocht worden.

Aangezien veel gemeenten in West-Vlaanderen bezig zijn met het doven van de openbare verlichting, wilden we dit artikel delen in ons nieuwsbrief. De gevolgen van het doven van de OV komt meestal steeds aan bod.

Volledig artikel

Gestolen religieus erfgoed

Afgelopen maand werden bij een politieactie in Noord-Frankrijk tientallen religieuze kunstschatten teruggevonden. Het gaat om stukken die recent gestolen werden uit kerken in de regio Rijsel, Nord-Pas-de-Calais, Doornik, Ieper en Veurne.
De politie nam de voorwerpen in beslag en is nu op zoek naar de rechtmatige eigenaars van het gestolen goed. De gevonden stukken vindt u hier terug.

Indien u één van de stukken herkend dan kan u contact opnemen via databank@crkc.be. Vermeld het nummer van de foto en geef ook het PV-nummer van de aangifte van diefstal door.

Diefstallen van religieus erfgoed kunnen steeds gemeld worden via de aangiftemodule op www.religieuserfgoed.be.

[UITNODIGING] Infoavond 'Over natjes en droogjes in de Westhoek' op 17 mei 2018

natjes en droogjes
Uitdagingen voor een toekomstgerichte robuuste watervoorziening.

Door de bevolkingsdichtheid en de vele waterintensieve economische activiteiten is er in Vlaanderen per persoon weinig water beschikbaar. Door de klimaatverandering neemt de kans op watertekort toe. Zo was er in het voorjaar en de zomer van 2017 een uitzonderlijke droogte in de Westhoek.
Op deze 2de avond (op 17 mei 2018 om 19u in CC Het Perron te Ieper) in de reeks van 5 infoavonden Over natjes en droogjes in de Westhoek gaan we dieper in op ons waterverbruik en mogelijke alternatieven. Een robuust watersysteem voorziet in de behoeften van alle gebruikers en biedt ook voldoende bescherming tegen overstromingen.

Meer info over de avond
Deelname is gratis maar wel inschrijven via deze link.

[UITNODIGING] Trefdag mantelzorg Westhoek op 22 mei 2018

Op dinsdag 22 mei 2018 organiseert het sociaal innovatiebureau !DROPS in samenwerking met Hogeschool Thomas More en het Westhoekoverleg een trefdag rond mantelzorg in Veurne. Tijdens deze dag willen we gemeenten en zorgactoren uit de brede Westhoek samenbrengen die interesse hebben om intensiever met mantelzorgers samen te werken vanuit een faciliterende rol.

De trefdag bestaat uit 3 delen:
- Voorstelling van het project 'De MantelzorgHub' door !DROPS (met de steun van Kom om tegen Kanker en Leader Westhoek)
- Vorming- en coachingsessie door Jeroen Knaeps (Vonk3, Thomas More)
- Uitwisselingsworkshop voor gemeentelijke zorgprofessionals door !DROPS

Meer info en programma
Inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt.

20180522_Trefdag_Mantelzorg_WH_logo's

[UITNODIGING] Dag van het Park presenteert ...duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) op 27 mei 2018

Traditiegetrouw vindt op de laatste zondag van mei de Dag van het Park plaats. Tijdens die dag zetten we onze parken en groene omgeving voor een dag in de schijnwerpers. Een dag vol plezier in de natuur, voor jong en oud, stedeling of dorpsbewoner. Kortom: een dag om te genieten van en in een prachtige omgeving waar leuke activiteiten en een gezellig terrasje op je wachten.

Dag van het Park 2018 presenteert je de SDGs tijdens een leerrijke en ontspannende namiddag in het Esenkasteel.

Meer info en programma

Eerste verkoop op bedrijventerrein Monnikenhoek in Veurne is een feit

HN_VEU_Monnikenhoek
Het bedrijf ASC-Service uit Veurne mag zich de trotste eigenaar noemen van een eerste perceel op het bedrijventerrein Monnikenhoek in Veurne. In 2005 startte West-Vlaams ondernemer Kristof Schiettekatte zijn bedrijf dat in automatisering en beveiliging doet. Ruim 10 jaar later maakt hij de overstap naar een gloednieuwe stek op een zichtlocatie.

Zo schiet de verkoop van het 21,4 ha groot bedrijventerrein Monnikenhoek langs de Brugsesteenweg officieel uit de startblokken. In de totale projectzone is 16 ha voorzien voor regionale bedrijvigheid en op de resterende 2,9 ha wordt een lokaal bedrijventerrein gerealiseerd.

Meer lezen

Toerisme Westhoek - Westtoer

Fotofietszoektocht Westhoek 2018
1 juni – 30 september

Dit jaar brengt de fietszoektocht Westhoek je naar Ieper, Wervik, Zonnebeke en Langemark-Poelkapelle. Onderweg moet je, terwijl je geniet van leuke stops en tal van lekkere adresjes, de foto’s op het deelnameformulier in de juiste volgorde plaatsen.

Meer info
Uitkijkpunten Westhoek – Horizon 2025

Belvedèretoren, Kemmel
De Belvedèretoren op de Kemmelberg heeft een lange en boeiende geschiedenis achter de rug. Lange tijd was de toren niet meer toegankelijk, maar dankzij Horizon 2025 werd de oude uitkijktoren nieuw leven ingeblazen en is de toren opnieuw dagelijks, gratis te bezoeken. Het uitzicht is indrukwekkend. Je ziet zelfs Rijsel in de verte liggen, toch een afstand van zo’n 30km. Met de gratis verrekijker kan je nóg verder kijken. Voor de kinderen zorgt het opstapje ervoor dat ook zij zelfstandig en veilig kunnen genieten van het uitzicht.

Nog meer uitkijkpunten in de Westhoek.
Uitkijkpunten Westhoek - Horizon 2025

De Vredesmolen in Klerken (Houthulst) werd in 2014 prachtig gerestaureerd. Door de aangebrachte trappenconstructie kreeg de molenruïne haar functie terug van tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen ze dienst deed als uitkijkpost. Het uitzicht over de streek is er uniek, 43 meter boven de zeespiegel. Bij mooi weer reikt het zicht zelfs tot de West-Vlaamse heuvels en de Noordzee! Dankzij Horizon 2025 werden er panoramische informatiepanelen aangebracht, die de verschillende landschapskenmerken aanduiden en bijkomende informatie aan de bezoeker aanbieden. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers.
238 IEPER 2017©JAN D_HONDT
58 WESTTOER WO1 SITES 1918 © JAN D_HONDT BAD

EXPO Vamos Vacaturos in Streekhuis Westhoek tijdens de maand mei

Beeld_vamos_vacaturos
Expo Vamos Vacaturos is een rondreizende tentoonstelling en gaat over diversiteit op de West-Vlaamse werkvloer. Mensen van buitenlandse afkomst getuigen over hun ervaringen met werken in Vlaanderen. We interviewden ook West-Vlaamse bedrijven over diversiteit op de werkvloer. Met tal van filmpjes en met foto’s van Els Van Bosbeke. De tentoonstelling is opgesteld in klare taal.

Meer info
logo vaos vacaturos
W-VL logo koepel cmyk

[SAVE THE DATE] Lanceringsevent Transmobil op 14 juni 2018

SAVE THE DATE TRANSMOBIL 140618

[SAVE THE DATE] Symposium 'Future mobility for rural areas' op 22 juni 2018

De POM West-Vlaanderen organiseert op 22 juni 2018 in Ieper een symposium 'Future mobility for rural areas'.
Op het programma o.a.
Toekomstige mobiliteit in rurale gebieden: de rol van autonoom vervoer
Autonoom vervoer in een future-proofed regio
Panelgesprek
Mogelijkheid tot testrit met autonome en/of elektrische bus.

Een uitnodiging met meer info volgt. Noteer alvast 22 juni van 9u30 tot 13u30 in uw agenda.
Logo_Westhoekoverleg_800x557px
pom-logo_0

Doe mee aan het Waterfront!

campagnebeeld Waterfront
In 1918 eindigde WOI. 100 jaar later komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren.
Op vrijdag 29 juni 2018 zijn 6.000 participanten nodig om 3.000 bootjes vast te houden, 2 per bootje, tussen Zeebrugge en Oostende. Hou een bootje vast op het water en pen er een hoopvolle ‘boot’-schap op.
Canvas zendt het Waterfront rechtstreeks uit.

Schrijf je hier in!
logoreeks_footer_2
footer