Nieuwsbrief mei 2024
 • VACATURES bij DVV Westhoek
 • SAVE THE DATE | Plattelandscongres 19 juni 12u - 17u
 • UITNODIGING | Demodag Gestroomd - duurzame voertuigen 16 mei
 • UITNODIGING | Samen naar meer leren 30 mei
 • UITNODIGING | Get Smart Live inspiratiedag 27 mei - https://www.wvi.be/inspiratiedag!
 • OPROEP | Landschapsfonds Westhoek voor 31 mei
 • OPROEP | Projectideeën langs West-Vlaamse kanalen voor 30 juni
 • EXPO | Bult in zicht
 • Energiehuis Westhoek | mobiel loket naar Heuvelland en De Panne
 • Telling dak- en thuislozen
 • Foodsavers Westhoek breidt uit
 • Dicht(er) bij de Groote Oorlog
 • Lancering kruisbestuiversplan
 • Vind jouw doener in de sociale economie
 • VACATURES | partnerorganisaties

VACATURES bij DVV Westhoek

De Dienstverlenende Vereniging (DVV) Westhoek is op zoek naar twee tijdelijke medewerkers.

Als wijkwerkcoach sta je in voor het coachen van de wijkwerkers die worden toegeleid vanuit OCMW’s. Onder coaching wordt verstaan het sturen, coachen en motiveren van de wijkwerkers

> Meer info en solliciteren
Als administratief medewerker bij WoonWinkel West sta je als loketmedewerker in voor het bemannen van de woon-infopunten in de gemeenten en het administratief opvolgen van de dossiers.

> Meer info en solliciteren

SAVE THE DATE | Plattelandscongres 19 juni

Na de verkiezingen van 2019 brachten we de Vlaamse plattelandsgemeenten bijeen in De Schelp van het Vlaams Parlement.
Met deze bijeenkomst werd een signaal gegeven aan de makers van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord: Vlaanderen bestaat voor een groot deel uit plattelandsgemeenten en deze worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen. Voor het aangaan van deze uitdagingen hebben ze nood aan een aangepast Vlaams beleid.
Naar aanleiding van de verkiezingen van 2024 is het wenselijk om dit te herhalen.
Met de Vlaamse plattelandsgemeenten willen we opnieuw stilstaan bij hun voornaamste uitdagingen: de organisatie van de dienstverlening, het beheer van de open ruimte, en de financiering van de gemeentebesturen. Lokale mandatarissen zullen er het woord krijgen. Experts zullen aanwezig zijn om hieromtrent te reflecteren. Op het einde van de bijeenkomst willen we opnieuw een slotverklaring onderschrijven die we kunnen bezorgen aan de architecten van de nieuwe Vlaamse regering.

Plattelandscongres
Woensdag 19 juni van 12u - 17u | Pacheco Center - Brussel

UITNODIGING | Demodag Gestroomd

Binnen de lokale besturen wordt meer en meer ingezet op de elektrificatie van het wagenpark.

Gestroomd, een initiatief van alle Vlaamse streekintercommunales, biedt als aankoopplatform de mogelijkheid om via een eenvoudig traject aan zeer voordelige prijzen voertuigen zoals bestelwagens, maaiers, (bak)fietsen,... aan te kopen.
Inschrijven kan nog tot 9 mei!

Wo 16 mei van 13u00 tot 16u00
Vliegveld Ursel

> Meer info en inschrijven

UITNODIGING Samen naar meer leren

De wereld veranderend snel: (bij)leren is cruciaal, op professioneel én maatschappelijk vlak. In de Westhoek staat educatie voor volwassenen echter onder druk door de beperkte deelname en een dalend aanbod.

De 15 projectpartners van WestWijs pakken deze problematiek aan en komen met gepaste antwoorden en acties. Tijdens dit slotevent brengen ze de realisaties in beeld en werpen een blik op de toekomst. Inschrijven voor het slotevent kan nog tot 23 mei.

Do 30 mei 15u00 - 18u30
AC Auris Ieper

> Meer info en inschrijven

UITNODIGING | Get Smart Live - inspiratiedag

Op 27 mei organiseert WVI de tweede editie van de Get Smart Inspiratiedag waar je een boeiend programma over digitale innovatie voorgeschoteld krijgt.

De keynote wordt verzorgd door Lieven De Marez, professor Media, Technology & Innovation aan de UGent en directeur ‘societal innovation’ bij imec.

Get Smart Inspiratiedag
Ma 27/05 | 12u30 - 17u00
Centrum d’Abdij in Brugge

> Programma en inschrijven

OPROEP | Landschapsfonds Westhoek

Een bosje of boomgaard bij jou in de buurt aanplanten? Een buurttuin uitbreiden? Wat speelnatuur om de hoek aanleggen? Een betonstrook omtoveren tot een gezellig groen ontmoetingsplekje ...?

Hebben jij, jouw buren of jouw vereniging een voorstel? We begeleiden je met plezier en het Landschapsfonds Westhoek draagt tot €5.000 bij aan jouw campagne voor een groen initiatief in en nabij je dorp of buurt!

Dien je idee voor 31 mei in.

> Meer info

OPROEP | Projectideeën langs West-Vlaamse kanalen

Foto © Peter Stuijk
De Provincie West-Vlaanderen lanceert een tweede oproep om projectideeën langs West-Vlaamse kanalen in te dienen. Ze voorziet hiervoor een bedrag van maximum €150.000 per project. Indienen kan tot 30 juni 2024.

Het fonds (lees meer) wil de transitie naar een duurzaam leefgebied een flinke zet geven, om ervoor te zorgen dat het in de Westhoek goed wonen, werken en ontspannen is.

> Reglement en aanvraagformulier

TENTOONSTELLING | Bult in zicht

Stap terug in de tijd en ontdek de fascinerende wereld van mottekastelen! Deze middeleeuwse versterkingen uit aarde en hout waren het statussymbool van de adel en hadden vaak een belangrijke militaire betekenis.

Nog tot 15 mei kan je 'Bult in zicht' bezoeken in het Spaans Paviljoen in Veurne, waar je op vrijdag 10 mei ook terecht kan voor een workshop van LEGO®-master David Vanhee.

Vanaf 17 mei trekt deze reizende tentoonstelling naar de Biliotheek van Kortemark.

> Meer info over 'Bult in Zicht'

Energiehuis Westhoek | Mobiel loket naar Heuvelland en De Panne

Het Energiehuis Westhoek zet een mobiel energieloket in om dienstverlening op locatie te organiseren en zo een breder publiek te bereiken.

Het Mobiel Energieloket was reeds eerder in september actief in Koekelare, Houthulst en Kortemark, Diksmuide, Zonnebeke en Ieper.

In de maand mei kan je het Mobiel Loket terugvinden op verschillende locaties in Heuvelland én De Panne.

> Meer info over data en locaties

Regio Westhoek geselecteerd voor "Telling Dak- en Thuislozen"

De voorbije jaren telden tal van steden en gemeenten in Vlaanderen het aantal dak- en thuislozen. Zo’n tellingen leveren nuttige informatie en inzichten op, die een belangrijk hulpmiddel zijn om het lokaal en regionaal sociaal beleid te vormen.

In 2024 kunnen 3 steden/gemeenten/regio’s deelnemen aan de telling. DVV Westhoek diende in samenwerking met de kerngroep Regiostrategie Dak- en Thuisloosheid Westhoek, half april een kandidaatstellingsdossier in. Eind april kreeg DVV Westhoek de bevestiging dat de regio Westhoek geselecteerd is voor de telling van dak- en thuislozen in 2024.

> Lees meer

Foodsavers Westhoek breidt uit

In 2021 begon Foodsavers Westhoek als een initiatief binnen DVV Westhoek in samenwerking met 7 gemeenten. In 2024 sloten 7 andere OCMW's zich aan.

De groei in geografie, donaties en vraag vereiste een uitbreiding van logistiek en personeel. Er kwam een groter magazijn, extra koelwagens en meer leerwerknemers voor het transport en de logistieke taken. Op di 23 april stelde Foodsavers Westhoek hun nieuw ingerichte werkplaats voor aan alle partners. Met deze ontwikkelingen willen ze nu het record van 128 ton opgehaalde overschotten overtreffen in 2024.

> Lees meer

Dicht(er) bij de Groote Oorlog

Sta even stil bij een herdenkingsbank in de Westhoek. Op 20 picknickbanken zijn literaire teksten uit WO I aangebracht.

Pakkende getuigenissen vertellen over het getekende landschap. In de bijhorende podcast volgen bekende gasten zoals Rudi Vranckx en Wouter Deprez de voetsporen van deze historische ooggetuigen. Neem de tijd om te reflecteren.

> Meer info

Lancering kruisbestuiversplan

De vier West-Vlaamse regionale landschappen lanceerden op het Bijensymposium hun gezamenlijk Kruisbestuiversplan.

West-Vlaamse steden en gemeenten kunnen hierop intekenen en zo begeleiding krijgen van hun regionaal landschap om acties ten voordele van bijen uit te werken. In de Westhoek tekenden Diksmuide, Ieper en Veurne alvast in.

> Meer info

Vind jouw doener in de sociale economie

Ondernemingen in de sociale economie, of 'sociaal gedreven doeners', staan bekend als lokale, betrouwbare, flexibele en duurzame partners met marktconforme prijzen.

Ze doen dit als dienstverlener, via enclavewerk binnen bedrijven, als leverancier, enz. Daarenboven denken ze oplossingsgericht en werken ze met innovatieve technologieën.
Bovendien realiseren deze ondernemingen tewerkstelling voor een kwetsbare groep die op de gewone arbeidsmarkt uit de boot valt. Dit totaalplaatje maakt hen dé geknipte partner om mee in zee te gaan.
Met www.doeners.be vind je de ideale partner voor jouw bedrijf!

VACATURES | partnerorganisaties

Ook de lokale besturen, overheidsdiensten en andere partnerorganisaties gaan regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers om hun dienstverlening te versterken.

Via de nieuwe vacaturedatabank van de regiocampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld' zetten we deze jobs extra in de kijker ...

> Bekijk de vacaturedatabank
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer