Streekhuis-banner_december_2022
Nieuwsbrief april 2023
 • VACATURE bij DVV Westhoek
 • Een job in de socio-culturele sector van de Westhoek?
 • Auteurslezingen in Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge
 • De Westhoek pioniert met innovatieve 5G-toepassingen
 • Westtoer: nieuw in de Westhoek in 2023
 • De Vlaamse Duinen: resultaten van het project Vedette
 • Blue Balance: Wat vind jij als kustbewoner belangrijk?
 • WVI - aankoopcentrale duurzame voertuigen
 • UITNODIGING 20 april 2023 - Klantgericht innoveren en cocreëren - slotevent Abetio
 • SAVE THE DATE 25 april 2023 - Trefmoment Kleine Steden
 • ACTIVITEITENKALENDERS De Blankaart en De Palingbeek
 • Filmdocumentaire: Welcome to Eutopia
 • Oekraïnse ontheemden in provincie West-Vlaanderen
 • VACATURE educatief medewerker natuur voor de Palingbeek
 • Vacatures bij partnerorganisaties

VACATURE bij DVV Westhoek

ICT-coördinator digibanken Westhoek

Met de oprichting van digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf. De Intergemeentelijke ICT-coördinator zal over de vier Digibanken van de Westhoek heen, instaan voor de coördinatie en praktische organisatie van de hard- en softwarethematiek.

> Meer info

Een job in de socio-culturele sector van de Westhoek?

In samenwerking met de verschillende partners van het platform Sterk Sociaal Werk organiseren wij op 6 mei tussen 10u en 12u een jobbeurs in het JOC Ieper.

Op de jobbeurs vind je Westhoekvacatures uit de brede socio-culturele sector. Dus jobs voor functies als orthopedagoog, maatschappelijk werker, gezinscoach, jeugdwerker, socio-cultureel medewerker, leefgroepbegeleider, opbouwwerker,…

Aanmelden als standhouder kan nog steeds.

> Meer info

Auteurslezingen in Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge

In het kader van de Jeugdboekenmaand bezochten drie auteurs de lagere scholen van Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge.

De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar maakten samen met jeugdillustrator Frank Daenen tekeningen op basis van de ideeën van de kinderen. Het derde en vierde leerjaar kreeg een bezoekje van Marijke Umans, die samen met een muzikant gedichten en fragmenten uit haar 20 jeugdboeken tot leven bracht. Cartooniste Laura ‘Niet Nu Laura’ Janssens wijdde de jongens en meisjes van het vijfde en het zesde in in de wondere wereld van de illustrator en leerde ze stap voor stap stripfiguren en expressies tekenen.

De Westhoek pioniert met innovatieve 5G-toepassingen

De komende twee jaar wordt het 5G-netwerk in de Westhoek uitgerold. Dit maakt heel wat innovatieve toepassingen mogelijk. Bijvoorbeeld slim transport van labostalen met drones en hulpverleningsvoertuigen die ondersteuning van op afstand krijgen. Maar ook semi-onbemande schepen op de IJzer kunnen dankzij 5G van op afstand bestuurd worden.

> Meer info

Westtoer: nieuw in de Westhoek in 2023

Cath Luyten als Westhoekambassadrice

Onze ambassadrice Cath Luyten kwam de voorbije maanden al meerdere keren verstillen en vertragen in de Westhoek. Haar relaxmomenten in de streek zorgden voor een nieuwe TV spot die werd uitgezonden op Een & Canvas in primetime. Cath Luyten zal ook het gezicht zijn doorheen onze campagne 2023.
Weekend van het volkscafé

Dit jaar worden de volkscafés opnieuw in de kijker geplaatst tijdens het Weekend van het volkscafé op 22 & 23 april. Niet minder dan 80 volkscafés nemen deel, waarvan 60 aan Vlaamse zijde en 20 in Frans-Vlaanderen. De topact wordt dit jaar gebracht door de tandem Kartje Kilo, die ter gelegenhied van het weekend een single over de volkscafés uitbrengt.
LANDSCAPES | Feel Flanders Fields

In de Westhoek kan je nog steeds het verleden voelen: kraters, bunkers, monumenten en begraafplaatsen littekenen velden en dorpen. Vanaf 29 april 2023 serveren Westtoer/Toerisme Westhoek, Toerisme Vlaanderen en de deelnemende steden & gemeenten een programma aan expo’s, landschapsbelevingen, routes & evenementen waarbij het herdenkingslandschap zijn geheimen prijsgeeft.
Westhoek unPlugged

Verstillen, vertragen, onthaasten. Hoe je het ook noemt, even niets moeten is zalig. Een paar dagen tot jezelf komen en precies doen waar je zelf zin in hebt, waar jij nood aan hebt, dat is unPluggen! De ‘Westhoek unPlugged’ is een op maat samen te stellen midweek waarbij vertragen en verstillen centraal staan. Hiervoor selecteerde Westtoer/Toerisme Westhoek enkele unieke plekjes in de regio, zowel bij logiesverstrekkers als in het gevarieerd landschap van de bergen tot de zee.

Lees er alles over op
> www.toerismewesthoek.be

De Vlaamse Duinen: resultaten van het project Vedette

De afgelopen vijf jaar hebben de partners van het Interreg-Project VEDETTE (Voor Een Duurzaam Eco-Toeristisch TErritorium) over de grens heen samengewerkt om de duurzame ontwikkeling van de Vlaamse Duinen, van Duinkerke tot Nieuwpoort, een stevige duw in de rug te geven.

De partners toonden tijdens het slotevenement op 22 november 2022 in primeur de film over de Vlaamse Duinen (bekijk hem hier) en stelden ook twee brochures voor:
> Meer over het project VEDETTE

Blue Balance: Wat vind jij als kustbewoner belangrijk?

Via een grootschalige bevraging proberen Universiteit Gent en het Blue Balance project een antwoord te formuleren op deze vragen:

• Waar hecht jij als kust- of polderbewoner waarde aan?
• Wat vind je van de (toekomstige) veranderingen langs de kust?
• Hoe zien we onze kust duurzaam evolueren?

Daarvoor hebben ze je hulp nodig. Vul de vragenlijst in en geef je mening over de veranderingen aan onze Belgische kustlijn.

> Vragenlijst Blue Balance

WVI - aankoopcentrale duurzame voertuigen

De aankoopcentrale voor duurzame voertuigen Gestroomd.be bestaat 1 jaar!

Het aankoopplatform gericht op lokale besturen, politie- en brandweerzones, gemeentelijk onderwijs, OCMW's en intercommunales, kan bijzonder rooskleurige cijfers voorleggen. Op alle aankopen op dit platform kon een korting bekomen worden die samen meer dan 1.100.000 euro bedroeg!

In het WVI-werkingsgebied werden 21 voertuigen besteld, waarvan 2 ondertussen geleverd werden.
Op 27 april kunnen besturen een testrit komen maken met enkele populaire modellen tijdens de 10é Vakbeurs van Tedewest in Roeselare.

UITNODIGING 20 april 2023 - Klantgericht innoveren en cocreëren - slotevent Abetio

Samen met In4Care ondersteunde POM West-Vlaanderen afgelopen drie jaar enkele projecten waarbij start-ups, zorgorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen samenwerkten.

Op 20 april gaat in Poperinge voor 'Klantgericht innoveren en cocreëren', het slotevent van Abetio door. Binnen Abetio realiseerden de projectpartners een multifunctionele bordverhoger. Deze biedt een belangrijke oplossing voor mensen waarvan het eetproces verstoord wordt.

> Meer info over programma en inschrijven

SAVE THE DATE 25 april 2023 - Trefmoment Kleine Steden

De provincie West-Vlaanderen nodigt je uit voor het Trefmoment Kleine Steden op 25 april 2023.

Ontdek het waarom en het hoe van het provinciaal ondersteuningsbeleid en verneem de stand van zaken op vandaag. Grijp de kans om ervaringen uit te wisselen en laat je inspireren door enkele 'best practices'.

Geïnteresseerd? Noteer dan alvast dinsdagavond 25 april 2023 met stip in je agenda. Na de paasvakantie ontvang je een uitnodiging met programma en inschrijflink.

ACTIVITEITENKALENDERS De Blankaart en De Palingbeek

De nieuwe activiteitenkalender van Palingbeek en Blankaart zijn net verschenen.
Ook dit voorjaar staan er weer heel wat leuke activiteiten op de planning:
 • Interessante wandelingen
 • Rangerdagen
 • Speuren-naar-dierensporen-tochten ..
Benieuwd naar alle activiteiten? Klik op de afbeelding hieronder en ontdek de volledige kalender van de Palingbeek en de Blankaart.
Dag van 1001 dieren in Palingbeek

Het bezoekerscentrum en zijn omgeving worden omgetoverd tot een echte dierenplek waar je heel wat kan beleven. Niet alleen de eekhoorn staat centraal, maar ook heel wat andere bos- en boerderijdieren. Verder staan nog tal van leuke activiteiten op de planning! Zorg dat je erbij bent!

Zondag 23 april van 14:00 tot 17:00
> Meer info

Filmdocumentaire: Welcome to Eutopia

Kom en verken de wonderlijke wereld van Eutopia, dit uitzonderlijke gebied, op en over de grenzen van Frans- en West-Vlaanderen.
Nic Balthazar neemt je mee op reis en laat je kennismaken met bijzondere verhalen rond ecologie, mobiliteit, biodiversiteit, .. en nog veel meer. De provincie West-Vlaanderen wil deze documentairefilm op grote schaal verdelen door hem gratis ter beschikking te stellen. De documentaire is zeer toegankelijk en toont aan dat het samenbrengen van diverse perspectieven en expertise kan leiden tot positieve veranderingen die verder gaan dan landsgrenzen.

> Meer info

Oekraïnse ontheemden in provincie West-Vlaanderen

Op zoek naar info rond de opvang van Oekraïense ontheemden?
De Provincie West-Vlaanderen bundelt op haar tweetalige webpagina Ukraine zo veel mogelijk nuttige informatie en linken voor verschillende doelgroepen.
> Meer info
Online publicatie ‘1 jaar Vlaanderen helpt Oekraïne’
In deze publicatie brengt de Vlaamse taskforce Oekraïne 1 jaar opvang en begeleiding van bijna 32.000 tijdelijk ontheemden in beeld door middel van cijfers, verhalen en getuigenissen.
Ontdek onder meer op een interactieve kaart hoeveel Oekraïners er in jouw gemeente verblijven.
> Meer info

VACATURE educatief medewerker natuur voor de Palingbeek

Ben jij een gemotiveerde leerkracht basisonderwijs maar toe aan een nieuwe uitdaging?


Provincie West-Vlaanderen is voor bezoekerscentrum Palingbeek (Ieper) op zoek naar een educatief medewerker natuur, milieu en duurzaamheid via detachering.

> Meer info

Vacatures bij partnerorganisaties

Ook de lokale besturen, overheidsdiensten en andere partnerorganisaties gaan regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers om hun dienstverlening te versterken.

Via de vacaturedatabank van de regiocampagne 'Westhoek. De nieuwe wereld' zetten we deze openstaande vacatures extra in de kijker ...

> Bekijk de vacaturedatabank
vacatures-partnerorganisaties-1
logoreeks_footer-7-logo's_nw_DVV-WHO
footer