Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief juli / augustus 2018
  • 1Gezin, 1Plan krijgt vorm
  • Heraanleg spoorwegbrug Frontzate te Nieuwpoort
  • Persmoment Vitale Westhoek
  • Smart Region Westhoek
  • Gonewest – Peace to the world - Vredesmanifestatie op 25 augustus 2018
  • [SAVE THE DATE] Fintele op zijn zondags op 26 augustus 2018
  • [SAVE THE DATE] IJzerfeest op 2 september 2018
  • [SAVE THE DATE] Opening IJzerboomgaard op 16 september 2018

1Gezin, 1Plan krijgt vorm

Deze week kregen 12 regionale samenwerkingsverbanden, waaronder 3 samenwerkingsverbanden uit West-Vlaanderen, definitief groen licht om meer hulpverleners in te zetten en te starten met sneller inzetbare en beter afgestemde hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen. Elke regio krijgt 1 miljoen euro van de Vlaamse overheid om minimaal 200 extra gezinnen te begeleiden. In totaal zullen zo’n 2.400 gezinnen extra geholpen worden.
In de Provincie West-Vlaanderen werden 3 samenwerkingsverbanden goedgekeurd, waaronder ook het Samenwerkingsverband Jeugdhulp Westhoek.

Meer lezen
logo-jhulp-rgb groot

Heraanleg spoorwegbrug Frontzate te Nieuwpoort

De oude spoorwegbedding, de Frontzate, die Diksmuide met Nieuwpoort verbindt, viert dit jaar haar 150-jarig bestaan. De spoorwegbrug over de Veurnevaart te Nieuwpoort werd in maart weggenomen voor een volledig herstel en restauratie. Het herstel van de spoorwegbrug, een belangrijke schakel in de wandel- en fietsnetwerken, is in de eerste plaats goed nieuws voor de inwoners van Ramskapelle die vanaf 7 juli opnieuw op een veilige en aangename manier met de fiets kunnen rijden naar Nieuwpoort en terug.
frontzate
Maar ook de vele recreatieve fietsers tussen Diksmuide en Nieuwpoort kunnen deze zomer opnieuw gebruik maken van het fietspad op de Frontzate. De Frontzate is één van de groene assen van de Provincie, die dan ook instond voor de financiering van het herstel. Gedeputeerde Guido Decorte, burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke en burgemeester van Diksmuide Lies Laridon waren erbij bij het plaatsen van de hoofdliggers en zagen dat het goed was.
De volgende fase van de werken aan de Frontzate is de inrichting van het aanliggende provinciaal domein de Koolhofput. De aanvang van die werken is voorzien in het voorjaar van 2019.

Persmoment Vitale Westhoek

Dat de Westhoek leeft en enkele zeer positieve evoluties kent, werd duidelijk op het persmoment dat op 3 juli werd georganiseerd door RESOC Westhoek in de gebouwen van Furnibo.
De kentering op het vlak van de braindrain is ingezet. Er is nog een minimaal verlies van de groep 20 tot 24-jarigen, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door de braingain op iets latere leeftijd.
De cijfers met betrekking tot de arbeidsmarkt en economie liegen er ook niet om! De werkloosheid blijft dalen, het jobaanbod vergroot en verbreedt (ook voor hooggeschoolden) en de ondernemersgraad blijft hoog!
Aan de hand van de campagne ‘Westhoek. De nieuwe wereld’ wil de Westhoek verder werken aan dit positieve imago. Een upgrade van de dienstverlening wordt eveneens beoogd en dit via de samenwerking tussen de steden Diksmuide, Ieper, Poperinge en Veurne.

Meer lezen
groepsfoto vitale regio

Smart Region Westhoek

hoofdafbeelding nieuwsbrief
Op 6 juli bracht het Streeknetwerk een 70-tal geïnteresseerden samen in het Auriscentrum te Ieper om het concept Smart Region toe te lichten. Het werd een zeer boeiende uiteenzetting waarbij het begrip vanuit verschillende facetten werd bekeken. Daarbij werden eveneens enkele praktijkvoorbeelden uit de regio toegelicht, zoals S-elect, een slimme applicatie om de interactie te bevorderen tussen het gemeentebestuur en de inwoners.
We hopen met deze sessie de deelnemers te hebben geïnspireerd om ‘Smart’ aan de slag te gaan.

Meer info

Gonewest – Peace to the world - Vredesmanifestatie op 25 augustus 2018

In 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Nu, 100 jaar later, komen we samen om de toekomst, de hoop en de heling te vieren.
Een vredesmanifestatie als slotakkoord van GoneWest, de vijf edities durende herdenking van de Provincie West-Vlaanderen. In talloze culturele vormtalen, zoals dans, theater, muziek en woord, hebben artiesten gereflecteerd over oorlog en de verwoestingen.
Stephan Vanfleteren
Oproep Wim Opbrouck - EIS DE VREDE!
We kunnen deze reeks niet in stilte eindigen, vele artiesten zullen ook nu het beste van zichzelf geven.
Voor elk van ons en voor de komende generaties, terugkijkend naar de waanzin van oorlog, stilstaan in het hier en nu, en vooral ook vooruitkijken naar de toekomst.
We willen een statement maken, een signaal geven aan de wereld: dat het beter kan, anders kan en dat er liefde is.
Ik nodig hiertoe tientallen inspirerende artiesten en u allen uit!
Het slotevenement van GoneWest is een manifestatie op de Grote Markt van Ieper.
We 'bezetten' de iconische Vredesstad 12 uur lang om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken met een krachtig signaal van verzoening, hoop en solidariteit.
Kom op 25 augustus om 14u massaal naar de Grote Markt om de Vrede te vieren.
Peace to the World!

[SAVE THE DATE] Fintele op zijn zondags op 26 augustus 2018

Fintele op z'n zondags
Fiets, vaar en wandel met het hele gezin op en langs het waterparadijs van Fintele! Volg de IJzer op de fiets voor 15 of 34 km, doe mee aan een spelletje waterpolo, kajak er op los, vaar op de IJzer met mooie waterverhalen, loop zelf op het water, vang een gladde paling, vis reuze-eendjes, wandel in de waterrijke omgeving (6 km) ... De keuze is aan jou!
Met een hapje, drankje en een streepje muziek verwelkom je 's avonds kunstenaar Maarten Inghels na dag 1 van zijn indrukwekkende vlottocht op de IJzer.

Organisatie: Regionaal Landschap Westhoek
www.rlijp.be

[SAVE THE DATE] IJzerfeest op 2 september 2018


Op zondag 2 september 2018, tussen13u en 18u vindt de tweede editie plaats van het IJZERFEEST in Roesbrugge, het jaarlijkse grensoverschrijdend evenement langs de grensrivier IJzer tussen Houtkerque en Roesbrugge. In hetzelfde weekend als Roesbrugge kermis!
Afspraak aan de pontons van Roesbrugge voor een dag vol animatie op en rond de IJzer, met gratis kajaks, vlottenbouw en de competitie voor mensen met sterke armen 'BOOTJE TREK'!
Wie minder aan varen is, kan 7 km wandelen langs het Dode Ijzerpad richting de Franse grens en terug via Haringe. Er staat ook een smokkeltocht op het programma en een smaakwandeling verzorgd door Toerisme Poperinge!
Op de markt van Roesbrugge kan je genieten van twee mooie optredens, van een Franse en een Belgische band.
Het IJzerfeest is gratis en puur voor het plezier!

Uitgebreid programma en meer info
IJzerfeest_AFFICHE_2

[SAVE THE DATE] Opening IJzerboomgaard op 16 september 2018

Officiële openingsdag van de jongste telg onder de provinciedomeinen. Maak kennis met de inrichting van deze groene recreatiezone in de schaduw van de IJzertoren.
Tal van organisaties staan mee in voor de randanimatie en -informatie.
In het kader van de Autoloze Zondag organiseert de Stad Diksmuide een autoloze IJzerdijk.

Afspraak aan de IJzerdijk (parking IJzertoren)
Een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen i.s.m. De Groene Kans, Stad Diksmuide e.a.

Meer info over de IJzerboomgaard en binnenkort over de opening vindt u hier.
ijzerboomgaard
logoreeks_footer_2
footer