Streeknieuws Esenkasteel
Nieuwsbrief november 2018
  • COMING SOON: reportages 'De nieuwe wereld' in magazines
  • [UITNODIGING] B2B-event Smarter Farming op 13 november 2018
  • [UITNODIGING] Ben jij klaar om LOKAAL te besturen?
  • [UITNODIGING] Inspiratiemoment rond fietsmobiliteit op 16 november 2018
  • [UITNODIGING] Infosessie microprojecten op 22 november 2018
  • [PERSMOMENT] Project Herdenkingsbomen Nieuwpoort / Ieper Noord op 26 november 2018
  • [UITNODIGING] Infosessie 'Europa voor de Burger' op 26 november 2018

COMING SOON: reportages 'De nieuwe wereld' in magazines

De Westhoek wordt gepromoot de komende maanden in de ZONDAGSKRANT en de magazines van UNIZO en VOKA en dit voor het volledige gebied van de Provincies West- en Oost-Vlaanderen. De thema’s die aan bod komen zijn wonen, werken en ondernemen. Iedere maal komt een inwoner van de Westhoek aan het woord die zijn/haar verhaal brengt.
Als je op zondag 18 november bij de bakker langsloopt, vergeet dan niet je Zondagskrant mee te nemen. Bij VOKA en bij UNIZO kun je ongetwijfeld een magazine bemachtigen van de maand november. Steven Mayaert van Furnibo doet er zijn verhaal. In totaal komen 10 getuigen aan het woord.

[UITNODIGING] B2B-event Smarter Farming op 13 november 2018

Hoe zal de landbouwsector eruit zien over 10 jaar? Hoe zullen land- en tuinbouwmachines evolueren en hoe verandert de technologie in stallen en serres?
De toekomst van de landbouw is Smart Farming!

Dit netwerkevent brengt de wereld van elektronica en sensoren samen met die van de machineconstructeurs, stallen-en serrebouwers.

Dit event met workshops, demo's en matchmaking vindt plaats op 13 november om 13u in cc Het Perron te Ieper.

Meer info en programma
smarter farming

[UITNODIGING] Ben jij klaar om LOKAAL te besturen?

Beeld_VVSG_benjijklaaromlokaaltebesturen_Banner660x145
In de eerste week van januari 2019 leggen de (op)nieuw verkozenen hun eed af als raadslid.
Je bent nieuw en wil voor de start jouw basiskennis aanscherpen. Of je bent herverkozen en ziet belangrijke punten graag weer op een rij gezet, voor jezelf of om door te geven aan nieuwe raadsleden van je partij. De spelregels van het lokaal bestuur veranderen immers grondig, zo ben je vanaf 2019 naast gemeenteraadslid ook meteen OCMW-raadslid.

In drie avondsessies, loodsen VVSG, ABB, ECG, VVOS en VLOFIN, je door de essenties van de gemeente en het OCMW, de rol en het statuut van raadsleden en het functioneren van het lokaal bestuur. Het is een uitgelezen kans om met kennis van zaken (opnieuw) aan de slag te gaan. Bovendien leer je collega-raadsleden kennen van andere gemeenten en versterk je zo jouw netwerk. Alle deelnemers krijgen ook het Startersboek voor Raadsleden mee.

Je mag een gevarieerd en praktijkgericht programma verwachten met presentaties, film, getuigenissen, …
De sprekers zijn lokale specialisten, algemeen directeurs en financieel directeurs uit de lokale besturen, medewerkers van het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Zij putten daarbij uit hun dagelijkse praktijk. Er is ruimte voor jouw inbreng en vragen.

Op woensdag 14 november 2018, donderdag 13 december 2018 en donderdag 17 januari 2019 vinden de drie avondbijeenkomsten voor de Westhoek plaats in het Cultuurcentrum Kruispunt te Diksmuide.
Start om 19u en afsluit met een drankje om 21u30.

Meer info, programma en data andere locaties vind je hier.

[UITNODIGING] Inspiratiemoment rond fietsmobiliteit op 16 november 2018

In het kader van het project Transmobil zal een grensoverschrijdend kennisplatform worden opgericht. Dit kennisplatform wordt een duurzaam instrument voor kennisdeling, ervaringsuitwisseling, dialoog, evaluatie en gezamenlijke aanpak van de mobiliteitsproblematiek.
Op 16 november 2018 wordt een 2de inspiratiemoment georganiseerd, dit keer rond fietsmobiliteit,
De dag wordt opgesplitst in 2 delen waarop afzonderlijk kan worden ingeschreven: enerzijds het inspiratiemoment rond fietsmobiliteit en anderzijds een fietstocht.

Volledig programma en meer info.
LogoProjets_Flandria Rhei_TRANSMOBIL + FEDER

[UITNODIGING] Infosessie microprojecten op 22 november 2018

Burgers aan beide zijden van de grens kunnen zich via kleinschalige projecten verenigen rond onderwerpen die dicht bij het dagelijkse leven staan: toerisme, sociale dienstverlening, onderwijs, biodiversiteit, arbeidsmarkt, gezondheid.
Europa financiert 100% van de uitgaven tot € 30.000 maximum per project. Bovendien wordt de administratie tot een minimum beperkt!

Met de vierde en wellicht laatste indieningsdatum in aantocht is er op donderdag 22 november 2018 een infosessie in het Provinciehuis Boeverbos.

Voor vragen kan je terecht via interreg.nf@west-vlaanderen.be
Inschrijven

[PERSMOMENT] Project Herdenkingsbomen Nieuwpoort/Ieper Noord op 26 november 2018

N.a.v. de aanplant van de laatste herdenkingsboom op de frontlijn van '14-'18 organiseren Het Regionaal Landschap Westhoek, de provincie West-Vlaanderen en steden en gemeenten Nieuwpoort, Middelkerke, Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Langemark-Poelkapelle en Ieper een persmoment in de IJzertoren te Diksmuide op 26 november om 11u.

In 2015 plantte stad Ieper voor het eerst een olm aan op de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog om die lijn blijvend te markeren in het landschap. Meer dan 300 bomen later zijn we toe aan de eindfase. De frontlijn op Belgische bodem wordt zo zichtbaar van Mesen tot Nieuwpoort.
Programma:
11.00 u: Verwelkoming door Lies Laridon, Burgemeester, stad Diksmuide
11.05 u: Toelichting herdenkingsbomen door Guido Decorte, gedeputeerde van milieu, landschap en natuur en tevens voorzitter Regionaal Landschap Westhoek
11.20 u: Aanplant laatste herdenkingsboom
11.30 u: Hapje en drankje aangeboden door Regionaal Landschap Westhoek

[UITNODIGING] Infosessie 'Europa voor de Burger' op 26 november 2018

Werk je voor een sociale, educatieve en culturele organisatie? Of werk je voor een lokale overheid of overheidsorganisatie?
Kom dan naar onze infosessie op 26 november.
Je ontdekt de mogelijkheden van het programma Europa voor de Burger.
Daarnaast laten we je in het kort kennis maken met de Microprojecten en
het Scheldemondfonds.
Wil je graag meer informatie over deze programma’s of wil je je projectidee aftoetsen met de contactpunten? Dan mag je deze afspraak niet missen!

Meer info en inschrijven
europa met vlaggen
logoreeks_footer_2
footer